• Link został skopiowany

Dodajesz do zupy? Lepiej wyrzuć i zapomnij. Domowa wersja bije gotowce na głowę

Z czego robi się kostki rosołowe? Zapomnij o pełnych chemii gotowcach ze sklepu, których skład pozostawia wiele do życzenia. Zamiast tego przygotuj własną wersję. Będzie nie tylko zdrowiej, lecz przede wszystkim smaczniej. To naprawdę proste.
Jakie kostki rosołowe są zdrowe?
Jakie kostki rosołowe są zdrowe? Fot. istockphoto.com / Alex Milan

Po kostki rosołowe sięgamy najczęściej podczas gotowania ulubionych zup, ewentualnie sosów. Są stosunkowo niedrogie, dostępne w każdym sklepie spożywczym i po prostu ułatwiają pichcenie. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z faktu, że wraz z niepozornym kwadracikiem do dania wrzucamy ogrom chemii, która po prostu szkodzi zdrowiu.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Czy kostki rosołowe są zdrowe? Lepiej z nich zrezygnuj

Kostki rosołowe to w dużej mierze po prostu droga na skróty w przygotowaniu wywaru pod zupę. Zamiast robienia większych zakupów, czasochłonnego gotowania oraz odpowiedniego doprawiania wystarczy, że się w nie zaopatrzysz, wrzucisz do wody, a bulion zaraz będzie gotowy. Niestety tak przyrządzony traci na smaku, właściwościach oraz niekorzystnie wpływa na zdrowie. W jaki sposób? 

 
Tak naprawdę składają się one w znakomitej większości z soli, czyli płacimy głównie za sól, a do tego z utwardzonego tłuszczu palmowego. Jest tam też cukier, a mięsa, zwykle suszonego, śladowe ilości. Do tego mnóstwo wzmacniaczy smaku, które mogą powodować bóle głowy no i alergie

- przekonywała na nagraniu opublikowanym na Instagramie prowadząca program "Wiem, co jem" Katarzyna Bosacka. A co w przypadku kostek oznaczonych jako produkty bio? Jak przyznaje na swoim blogu doktorania.pl dietetyczka i doktorka nauk klinicznych Anna Makowska, niewiele się różnią od pierwowzoru. Co najwyżej, przygotowane są z surowców bio lub miewają mniej małowartościowych składników, takich jak wzmacniacze smaku. Niemniej ekspertka zauważa, że ich ilość maleje na rzecz ekstraktu drożdżowego, co jest niewielkim pocieszeniem.

Jakie kostki rosołowe są zdrowe? Te, które zrobisz samodzielnie

Jeśli zależy ci na szybkim, ale przy tym zdrowym gotowaniu, zapomnij o gotowcach. Zamiast tego poświęć nieco wolnego czasu i przygotuj domowy zamiennik popularnej kostki. Sklepową wersję bije na głowę pod wieloma względami. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • 2-3 średniej wielkości marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • połowa selera,
  • cebula,
  • por,
  • ząbek czosnku,
  • szklanka gorącej wody,
  • 2-3 łyżki masła,
  • przyprawy: 2-3 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka suszonego lubczyku, odrobina słodkiej papryki oraz kurkumy,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • tacka na lód.

Jak zrobić domowy bulion w kostkach? Wystarczy chwila

Przygotowanie domowego zamiennika kostek rosołowych jest naprawdę proste. Zacznij od dokładnego oczyszczenia warzyw, następnie je obierz. Cebulę odstaw, a resztę zetrzyj na tarce bądź zblenduj.

  1. Cebulę posiekaj na niewielkie kawałki, po czym wrzuć na rozgrzane na patelni masło. Gdy stanie się szklista, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż chwilę i dodaj pozostałe warzywa. Wymieszaj.
  2. Na patelnię wylej szklankę wody oraz wrzuć warzywa. Dokładnie wymieszaj i duś bez przykrycia około 15 minut. Tyle powinno wystarczyć, by woda wyparowała. Gdy tak się stanie, wyjmij ziele angielskie i liście laurowe.
  3. Całość przełóż do blendera, dorzuć natkę pietruszki i zmiksuj na gładką masę.
  4. Warzywną mieszankę przełóż na tacki na lód, by powstały kostki. Na koniec włóż do zamrażalki. Możesz je przechowywać nawet kilka miesięcy.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: