Po kostki rosołowe sięgamy najczęściej podczas gotowania ulubionych zup, ewentualnie sosów. Są stosunkowo niedrogie, dostępne w każdym sklepie spożywczym i po prostu ułatwiają pichcenie. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z faktu, że wraz z niepozornym kwadracikiem do dania wrzucamy ogrom chemii, która po prostu szkodzi zdrowiu.
Kostki rosołowe to w dużej mierze po prostu droga na skróty w przygotowaniu wywaru pod zupę. Zamiast robienia większych zakupów, czasochłonnego gotowania oraz odpowiedniego doprawiania wystarczy, że się w nie zaopatrzysz, wrzucisz do wody, a bulion zaraz będzie gotowy. Niestety tak przyrządzony traci na smaku, właściwościach oraz niekorzystnie wpływa na zdrowie. W jaki sposób?
Tak naprawdę składają się one w znakomitej większości z soli, czyli płacimy głównie za sól, a do tego z utwardzonego tłuszczu palmowego. Jest tam też cukier, a mięsa, zwykle suszonego, śladowe ilości. Do tego mnóstwo wzmacniaczy smaku, które mogą powodować bóle głowy no i alergie
- przekonywała na nagraniu opublikowanym na Instagramie prowadząca program "Wiem, co jem" Katarzyna Bosacka. A co w przypadku kostek oznaczonych jako produkty bio? Jak przyznaje na swoim blogu doktorania.pl dietetyczka i doktorka nauk klinicznych Anna Makowska, niewiele się różnią od pierwowzoru. Co najwyżej, przygotowane są z surowców bio lub miewają mniej małowartościowych składników, takich jak wzmacniacze smaku. Niemniej ekspertka zauważa, że ich ilość maleje na rzecz ekstraktu drożdżowego, co jest niewielkim pocieszeniem.
Jeśli zależy ci na szybkim, ale przy tym zdrowym gotowaniu, zapomnij o gotowcach. Zamiast tego poświęć nieco wolnego czasu i przygotuj domowy zamiennik popularnej kostki. Sklepową wersję bije na głowę pod wieloma względami. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
Przygotowanie domowego zamiennika kostek rosołowych jest naprawdę proste. Zacznij od dokładnego oczyszczenia warzyw, następnie je obierz. Cebulę odstaw, a resztę zetrzyj na tarce bądź zblenduj.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.