Zgodnie z tradycją podczas wigilijnej wieczerzy na stole powinno znajdować się dwanaście potraw. W rzeczywistości bywa jednak różnie. Zwłaszcza że w zależności od regionu czy nawet zwyczajów rodziny, świąteczny jadłospis może się od siebie znacząco różnić. Przykładowo, w niektórych domach jako zupę podaje się grzybową, barszcz biały bądź czerwony. Jeśli decydujesz się na ostatnią opcję, warto wzbogacić ją dodatkiem domowych pasztecików.
Paszteciki z farszem to smakowity dodatek do barszczu lub przekąska sama w sobie. Najczęściej robi się je w cieście drożdżowym oraz półkruchym, jednak dla zabieganych wygodną opcją będzie wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego, które kupisz w większości sklepów spożywczych. Jeśli jednak masz nieco czasu, warto wybrać pierwszą opcję. Tym bardziej że przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Czego będziesz potrzebować?
Składniki na ciasto drożdżowe:
Składniki na farsz:
PORADA! Zamiast robić ciasto, wykorzystaj francuskiego gotowca. Zaoszczędzisz czas, a całość wyjdzie równie smaczna. Będziesz potrzebować ok. 500 g.
Przygotowanie pasztecików najlepiej zacząć dzień przed. Wieczorem zalej suszone grzyby wrzątkiem i odstaw na 12 godzin. Następnego dnia zacznij od przygotowania ciasta. Do miseczki daj łyżkę mąki, pokruszone drożdże, sól oraz cukier. Całość zalej ciepłym mlekiem, delikatnie wymieszaj, po czym odstaw na 15-20 minut. W międzyczasie do miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj olej, a na sam koniec zrobiony wcześniej rozczyn. Mieszaj dłonią do połączenia składników, następnie wyrabiaj przez kilka minut, zagnieć w kulę i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.