Na Wigilię zrób te paszteciki. Są wypchane farszem po brzegi. Nawet teściowa je doceni

Paszteciki wypełnione po brzegi kapustą oraz grzybami to w wielu domach obowiązkowy dodatek do wigilijnego barszczu. Jak je zrobić, by wyszły pyszne, pełne smaku i wręcz rozpływały się w ustach? To naprawdę proste.

Zgodnie z tradycją podczas wigilijnej wieczerzy na stole powinno znajdować się dwanaście potraw. W rzeczywistości bywa jednak różnie. Zwłaszcza że w zależności od regionu czy nawet zwyczajów rodziny, świąteczny jadłospis może się od siebie znacząco różnić. Przykładowo, w niektórych domach jako zupę podaje się grzybową, barszcz biały bądź czerwony. Jeśli decydujesz się na ostatnią opcję, warto wzbogacić ją dodatkiem domowych pasztecików.

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Jakie ciasto na paszteciki? W tej wersji smakują bosko

Paszteciki z farszem to smakowity dodatek do barszczu lub przekąska sama w sobie. Najczęściej robi się je w cieście drożdżowym oraz półkruchym, jednak dla zabieganych wygodną opcją będzie wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego, które kupisz w większości sklepów spożywczych. Jeśli jednak masz nieco czasu, warto wybrać pierwszą opcję. Tym bardziej że przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Czego będziesz potrzebować?

Te paszteciki to hit, sprawdzą się na wiele okazji (zdjęcie poglądowe).
Te paszteciki to hit, sprawdzą się na wiele okazji (zdjęcie poglądowe). Fot. pixabay, JillWellington

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (ok. 400 g),
  • szklanka ciepłego mleka,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • jedno jajko w rozmiarze L,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • jajko do posmarowania ciasta. 

Składniki na farsz:

  • 400 g kapusty kiszonej,
  • połowa szklanki suszonych grzybów,
  • średniej wielkości cebula,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

PORADA! Zamiast robić ciasto, wykorzystaj francuskiego gotowca. Zaoszczędzisz czas, a całość wyjdzie równie smaczna. Będziesz potrzebować ok. 500 g.

Jaki może być farsz do pasztecików? Na wigilię postaw na klasyk

Przygotowanie pasztecików najlepiej zacząć dzień przed. Wieczorem zalej suszone grzyby wrzątkiem i odstaw na 12 godzin. Następnego dnia zacznij od przygotowania ciasta. Do miseczki daj łyżkę mąki, pokruszone drożdże, sól oraz cukier. Całość zalej ciepłym mlekiem, delikatnie wymieszaj, po czym odstaw na 15-20 minut. W międzyczasie do miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj olej, a na sam koniec zrobiony wcześniej rozczyn. Mieszaj dłonią do połączenia składników, następnie wyrabiaj przez kilka minut, zagnieć w kulę i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.

  1. Zalane wodą grzyby odcedź i pokrój w paski.
  2. Kapustę kiszoną poszatkuj, zaś cebulę pokrój w kostkę, następnie wrzuć ją na patelnię z rozgrzanym olejem i zeszklij.
  3. Dodaj kapustę oraz grzyby, całość przykryj i duś na małym ogniu przez kwadrans. Kapusta powinna zrobić się miękka. Gdy tak się stanie, zdejmij pokrywkę i gotuj do momentu, aż nadmiar wody odparuje.
  4. Odstaw na kilkanaście minut, aż całość ostygnie.
  5. W międzyczasie wyjmij przygotowane wcześniej ciasto, rozwałkuj i pokrój na wąskie paski.
  6. Na środku każdego z nich rozłóż ostudzony farsz, następnie całość zwiń i zaklej boki. Pokrój na około trzycentymetrowe kawałki. Górę posmaruj rozbełtanym jajkiem. Opcjonalnie możesz posypać tymiankiem.
  7. Piecz w 180 stopniach przez pół godziny, aż ciasto się zarumieni. Podawaj na gorąco lub zimno. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: