Sprawdź, czego zabrakło na talerzu. Bez tego możesz słabnąć. Niedobór widać gołym okiem

Cynk odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu, a jego brak może wywołać niemałe zamieszanie. Niedobór tego pierwiastka daje o sobie znać na wiele sposobów, lecz na szczęście łatwo można temu zaradzić. Wprowadź do diety kilka produktów, a szybko zauważysz rezultaty. Co jeść, żeby uzupełnić cynk?

Cynk to jeden z tych mikroelementów, bez których organizm nie dałby sobie rady. Wspiera odporność, pozytywnie wpływa na wygląd, a nawet pomaga w gojeniu drobnych ran. Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), pierwiastek ten jest niezwykle istotny dla utrzymania równowagi hormonalnej i wspomaga działanie wielu ważnych procesów w ciele. Choć nie możemy go magazynować, wystarczy dobrze zbilansowana dieta, by dostarczyć sobie jego odpowiednią ilość. Co jeść, żeby uzupełnić braki? Wcale nie musisz od razu sięgać po suplementy.

Zobacz wideo Polacy mają problem z lekomanią? [SONDA]

Jakie są objawy braku cynku? Szybko je zauważysz

Niedobór cynku wprowadza sporo zamieszania w organizmie. Jak podaje portal medonet.pl, brak tego pierwiastka osłabia odporność, co zwiększa ryzyko częstszych infekcji. Nawracające infekcje, chroniczne zmęczenie czy trudności z koncentracją to wyraźne sygnały ostrzegawcze, na które warto zwrócić uwagę. Cynk jest także sprzymierzeńcem naszej urody. Bez niego skóra traci blask, może się przesuszać, a włosy i paznokcie stają się kruche. Czasami pojawiają się zajady, trądzik lub drobne zmiany na skórze, które trudniej się goją. Jeśli niedobór trwa zbyt długo, organizm szybciej się starzeje i potrzebuje więcej czasu na regenerację.

Co ciekawe, cynk wpływa także na nasze zmysły. Jego brak osłabia smak i węch, co nie tylko psuje radość z jedzenia, lecz także może prowadzić do utraty apetytu. Przy dłuższych niedoborach mogą pojawić się problemy z widzeniem po zmroku, tzw. kurza ślepota, związana z zaburzeniem metabolizmu witaminy A. Do tego wszystkiego dochodzi ryzyko anemii, co stanowi kolejny powód, by zwrócić uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu.

OSTRZEŻENIE! Jeśli od dłuższego czasu odczuwasz pogorszenie samopoczucia czy inne niepokojące objawy, nie ignoruj ich. Skonsultuj swój stan zdrowia z lekarzem. Wczesna diagnoza może pomóc szybko znaleźć przyczynę problemu i zapobiec poważniejszym konsekwencjom. 

Ostrygi są źródłem cynku, fot. Plateresca / iStock
Ostrygi są źródłem cynku, fot. Plateresca / iStock Ostrygi są źródłem cynku, fot. Plateresca / iStock

Co jeść, żeby uzupełnić cynk? Znajdziesz go w wielu produktach

Zalecana dzienna dawka cynku dla kobiet wynosi około 8 mg, a dla mężczyzn 11 mg. Kobiety w ciąży potrzebują nieco więcej, bo 11–12 mg, by wspierać prawidłowy rozwój dziecka. Ale gdzie znaleźć cynk i jak szybko uzupełnić jego niedobory? Absolutnym liderem w zawartości cynku są dzikie ostrygi – 100 g tego przysmaku dostarcza od 60 do 90 mg pierwiastka. Jednak dla większości z nas owoce morza to raczej rzadki gość na talerzu. Według portalu dietetycy.org istnieje wiele innych, bardziej dostępnych źródeł cynku. Wśród produktów odzwierzęcych królują mięso, wątróbka, ryby i żółtka jaj. Z kolei w roślinnej diecie warto sięgnąć po strączki, zarodki pszenne, pestki dyni, sezam, kakao, nerkowce, słonecznik czy olej lniany.

Sprawdź również: Uważaj na mak, który kupujesz. Sanepid wskazuje, którego nie wybierać do ciast

Co więcej, białko zwierzęce i kwas cytrynowy pomagają w lepszym wchłanianiu cynku w jelitach, co jest dodatkowym atutem, gdy planujemy uzupełnić jego braki. Nie masz czasu na przygotowywanie wymyślnych dań? Sięgnij po garść pestek dyni, dodaj do sałatki awokado z wątróbką lub pozwól sobie na kawałek gorzkiej czekolady. Te drobne zmiany nie tylko wzbogacą twój jadłospis, lecz także pomogą zadbać o odpowiedni poziom cynku w organizmie. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.