Chcesz zrobić przysmak, które zachwyci gości i na długo zapadnie im w pamięć? W takim razie odłóż przepis na sernik albo szarlotkę do szuflady. Przygotuj ciasto raffaello, czyli deser przypominający w smaku słynne praliny marki Ferrero. Wafelki składają się z migdałów otoczonych białym kremem mlecznym i są posypane wiórkami kokosa. Spróbowaliśmy odtworzyć smak słodkich kuleczek i przenieść ją na ciasto.
Ciasto raffaello jest obłędnie pyszne, a przy tym banalne w przygotowaniu. Robi się je na zimno. Nie trzeba go piec, więc przypadnie do gustu początkującym cukiernikom albo osobom, które narzekają na swój piekarnik. Czego będziesz potrzebować?
Składniki na ciasto:
Budyń:
PORADA! Jeśli chcesz podkręcić smak deseru, możesz dodać do masy 2 łyżki likieru kokosowego albo 2 łyżki likieru amaretto. Pamiętaj jednak, że wtedy ciasta nie mogą spożywać dzieci.
Raffaello to po prostu warstwy herbatników przełożone kremem budyniowym. Idealnie sprawdzi się na różne imprezy rodzinne. Ostrzegam jednak, że błyskawicznie znika ze stołu, dlatego warto odkroić sobie kawałek, zanim zaserwujesz ciasto gościom. Będzie ci potrzebna blaszka o wymiarach 20x30 cm. Oto krótka instrukcja przygotowania: