Bez pieczenia i wysiłku. Ciasto rafaello smakuje lepiej niż słodkie kuleczki. Delikatne jak chmurka

Szukasz pomysłu na proste ciasto? Mam dla ciebie idealną propozycję. Zawsze robię ten deser na imprezy rodzinne i znika ze stołu jako pierwszy. Uwierz, że każdy prosi o dokładkę. Sprawdź mój przepis na ciasto raffaello bez pieczenia i delektuj się pysznym smakiem.

Chcesz zrobić przysmak, które zachwyci gości i na długo zapadnie im w pamięć? W takim razie odłóż przepis na sernik albo szarlotkę do szuflady. Przygotuj ciasto raffaello, czyli deser przypominający w smaku słynne praliny marki Ferrero. Wafelki składają się z migdałów otoczonych białym kremem mlecznym i są posypane wiórkami kokosa. Spróbowaliśmy odtworzyć smak słodkich kuleczek i przenieść ją na ciasto.

Zobacz wideo Domowej roboty kokosanki. Pyszny i prosty deser

Prosty przepis na ciasto raffaello bez pieczenia. Ma cztery warstwy

Ciasto raffaello jest obłędnie pyszne, a przy tym banalne w przygotowaniu. Robi się je na zimno. Nie trzeba go piec, więc przypadnie do gustu początkującym cukiernikom albo osobom, które narzekają na swój piekarnik. Czego będziesz potrzebować?

Składniki na ciasto:

  • 600 g herbatników maślanych,
  • 200 g masła,
  • 150 g wiórków kokosowych.

Budyń:

  • litr mleka,
  • 2 żółtka,
  • szklanka cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 cukier waniliowy.

PORADA! Jeśli chcesz podkręcić smak deseru, możesz dodać do masy 2 łyżki likieru kokosowego albo 2 łyżki likieru amaretto. Pamiętaj jednak, że wtedy ciasta nie mogą spożywać dzieci.

Ciasto rafaello bez pieczenia
Ciasto rafaello bez pieczenia pexels.com/ROMAN ODINTSOV

Zrób proste ciasto. W sam raz do niedzielnej kawy albo na rodzinną imprezę

Raffaello to po prostu warstwy herbatników przełożone kremem budyniowym. Idealnie sprawdzi się na różne imprezy rodzinne. Ostrzegam jednak, że błyskawicznie znika ze stołu, dlatego warto odkroić sobie kawałek, zanim zaserwujesz ciasto gościom. Będzie ci potrzebna blaszka o wymiarach 20x30 cm. Oto krótka instrukcja przygotowania:

  1. Odlej 1,5 szklanki mleka i wymieszaj je z mąką, skrobią, cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami.
  2. Resztę mleka zagotuj. Powinno zacząć kipieć. Połącz gorące mleko z wcześniej przygotowaną mieszanką. Gotuj przez 3 minuty, cały czas mieszając.
  3. Przelej budyń do miski i odstaw do wystygnięcia.
  4. Pokrój masło w kostkę i zostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.
  5. Następnie ubijaj przez 3 minuty. Dodaj budyń, ciągle ubijając.
  6. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wykładaj warstwami na przemian herbatniki i krem budyniowy.
  7. Powinno się uzyskać 4 warstwy. Na górze musi być warstwa kremu.
  8. Posyp ciasto wiórkami kokosowymi i włóż na noc do lodówki. Smacznego!
Więcej o: