Śledzie w oleju to tradycyjne danie na Wigilię, wchodzące w skład tradycyjnych 12 potraw na świątecznym stole. Mają swoich fanów, ale z biegiem lat ich smak może się znudzić. Właśnie dlatego warto zaserwować jeszcze jeden rarytas z tej ryby, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Śledzie proboszcza bez wątpienia będą gwiazdą każdej kolacji.
Śledzie proboszcza to połączenie matiasów i grzybów. Idealnie sprawdzą się w roli zakąski. Warto zapisać sobie przepis, bo takie danie możesz zaserwować nie tylko podczas świąt, lecz także każdej innej imprezy rodzinnej. Oto potrzebne składniki:
PORADA! Możesz użyć zarówno białej, jak i czerwonej cebuli. Ta pierwsza ma łagodniejszy i delikatnie słodki posmak, z kolei druga jest lekko kwaskowata. Wszystko zależy od tego, do którego rodzaju jest ci bliżej.
Sekretem tej potrawy jest prostota. Grzybki świetnie podkręcają smak ryby, a ocet i pietruszka dodają wyrazistości. Śledzie proboszcza spokojnie można przygotować wcześniej i zostawić w lodówce, żeby się "przegryzły". Wtedy będą smakować jeszcze lepiej. Oto krótka instrukcja przygotowania:
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.