Zaserwowałam śledzie proboszcza. Po 5 minutach miska była pusta. Każdy notował przepis na serwetce

W święta na stole obowiązkowo muszą znaleźć się śledzie. Warto jednak trochę zaszaleć i w tym roku wymienić klasyczne propozycje na coś nieoczywistego. Najlepszym wyborem są śledzie proboszcza. Oryginalna nazwa i pyszne dodatki to ich znak rozpoznawczy.

Śledzie w oleju to tradycyjne danie na Wigilię, wchodzące w skład tradycyjnych 12 potraw na świątecznym stole. Mają swoich fanów, ale z biegiem lat ich smak może się znudzić. Właśnie dlatego warto zaserwować jeszcze jeden rarytas z tej ryby, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Śledzie proboszcza bez wątpienia będą gwiazdą każdej kolacji.

Zobacz wideo Kilka propozycji, jak przyrządzić śledzia na święta

Przepis na śledzie proboszcza. Znikną ze stołu jako pierwsze

Śledzie proboszcza to połączenie matiasów i grzybów. Idealnie sprawdzą się w roli zakąski. Warto zapisać sobie przepis, bo takie danie możesz zaserwować nie tylko podczas świąt, lecz także każdej innej imprezy rodzinnej. Oto potrzebne składniki:

  • 5 płatów śledziowych a'la matias,
  • słoiczek grzybów marynowanych (330 ml),
  • cebula,
  • natka pietruszki,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 5 łyżek octu.

PORADA! Możesz użyć zarówno białej, jak i czerwonej cebuli. Ta pierwsza ma łagodniejszy i delikatnie słodki posmak, z kolei druga jest lekko kwaskowata. Wszystko zależy od tego, do którego rodzaju jest ci bliżej.

śledzie z grzybami (zdj. ilustracyjne)
śledzie z grzybami (zdj. ilustracyjne) gbh007/istock

To najpyszniejsze śledzie. Możesz przygotować je dzień przed Wigilią

Sekretem tej potrawy jest prostota. Grzybki świetnie podkręcają smak ryby, a ocet i pietruszka dodają wyrazistości. Śledzie proboszcza spokojnie można przygotować wcześniej i zostawić w lodówce, żeby się "przegryzły". Wtedy będą smakować jeszcze lepiej. Oto krótka instrukcja przygotowania:

  1. Mocz matiasy w zimnej wodzie przez 3 godziny. W tym czasie dwa razy wymień wodę.
  2. Odsącz śledzie i pokrój na kawałki o długości 2 cm.
  3. Pokrój grzyby w kostkę, cebulę w piórka, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
  4. Wymieszaj w misce olej z octem.
  5. Dodaj do mieszanki grzybki i warzywa.
  6. Dołóż śledzie i ponownie wszystko wymieszaj.
  7. Włóż do lodówki na 24 godziny.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: