Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia powstaje w procesie mechanicznym, nie jest rafinowana. Dzięki temu zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. To źródło omega-3 i omega-6 oraz witamin A, E, D i K. Reguluje procesy trawienia i przyczynia się do unormowania ciśnienia krwi, dlatego warto mieć ją w kuchni. Na tym jednak jej zalety się nie kończą. Idealnie sprawdzi się w przypadku dwóch grup osób: otyłych oraz cukrzyków.
Produkt jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Stanowią one ok. 75 proc. objętości. Lekarz medycyny Howard E. LeWine powiedział portalowi health.harvard.edu, że oliwa z oliwek zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia oraz pomaga obniżyć "zły" cholesterol LDL.
Z kolei badanie przeprowadzone przez Instytut Żywienia Carapelli we współpracy z uniwersytetami w Mediolanie, Perugii, Padwie i Neapolu wykazało, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia o wysokiej zawartości polifenoli wiąże się ze zdrowszym profilem metabolicznym. Zwalcza dolegliwości zapalne, pomaga zredukować masę ciała oraz obniżyć poziom glukozy we krwi. Tym samym zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Zalecana dzienna dawka produktu to 3 łyżki stołowe.
W 2022 roku dr Marta Guasch-Ferré przeprowadziła badanie, które wykazało, że u osób spożywających więcej niż pół łyżki oliwy z oliwek dziennie, ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia było ok. 19 proc. mniejsze w porównaniu z ludźmi, którzy rzadko lub nigdy nie spożywają oliwy z oliwek. - Im mniej przetworzony olej, tym większa jest w nim zawartość polifenoli. Zamiast zwykłej oliwy z oliwek wybieraj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, którą zwykle wytwarza się przez mechaniczne rozgniatanie oliwek. Dzięki temu zachowuje ona odpowiedni poziom polifenoli - powiedziała dietetyczka Julia Zumpano w rozmowie z portalem nytimes.com. Produktu muszą unikać jedynie alergicy, a ograniczyć go powinny osoby zmagające się z chorobami zakaźnymi jelit, zapaleniem pęcherzyka żółciowego, chorobami trzustki albo wątroby. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.