Frytkownica beztłuszczowa działa podobnie jak piekarnik konwekcyjny. Wszystko odbywa się bez użycia tłuszczu. Produkty spożywcze są poddawane działaniu gorącego powietrza, dzięki czemu pięknie się przypiekają. Nic dziwnego, że w ostatnim czasie ten sprzęt podbił polskie kuchnie. Chętnie kupują je osoby, które chcą być fit. A jak to wygląda w praktyce? Głos zabrała dietetyczka Julia Zumpano.
Frytki, warzywa i ryby przygotowywane we frytkownicy beztłuszczowej są lekkostrawne. Nie ma mowy o brzydkim zapachu z powodu rozgrzewania lub przypalania tłuszczu. Na dodatek urządzenie jest bardzo proste w obsłudze, bo większość modeli posiada panel elektroniczny.
- Smażenie na gorącym powietrzu jest zdrowszą opcją, ponieważ zasadniczo eliminuje dodatek oleju - wyjaśniła ekspertka w rozmowie z portalem health.clevelandclinic.org. Warto dodać, że frytkownica beztłuszczowa to to samo co air fryer. Obie nazwy można stosować zamiennie.
Potrawy przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej są chrupiące na zewnątrz, ale wilgotne i miękkie w środku. - Urządzenie pozwala uzyskać wspaniałą, chrupiąca konsystencję bez dodatku oleju - powiedziała Zumpano. Dodała, że nawet zdrowsze oleje (np. oliwa z oliwek) są kaloryczne. Korzystanie z air fryera może zmniejszyć kalorie, które zwykle otrzymujesz z produktów smażonych w głębokim tłuszczu, nawet o 80 proc.
Julia ma też pewną radę dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie. - Nigdy nie używaj ponownie oleju i unikaj wdychania dymu powstającego podczas gotowania w wysokiej temperaturze. Używaj też wentylatora wyciągowego - dodała. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.