Dla tej zupy porzucisz pomidorówkę. To zasługa dodatku sera. Poczujesz się jak we Włoszech

Jeśli lubisz pomidorówkę, zupa solferino z pewnością przypadnie ci do gustu. Pochodzi z Lombardii i zachwyca bogactwem smaków. Jeśli masz ochotę na lekki, ale sycący posiłek, to danie będzie strzałem w dziesiątkę.

Jesienią i zimą gorąca zupka to prawdziwy rarytas. Świetnie rozgrzewa, bosko smakuje i syci na długo. Jeśli znudziły ci się już klasyczne propozycje, takie jak krupnik i żurek, wypróbuj danie nazywane "pomidorówką w stylu włoskim". Zupę solferino przygotowuje się na bazie rosołu, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Zupa solferino z ziemniakami. Zachwyci wszystkich domowników

Solferino charakteryzuje się intensywnym, świeżym smakiem pomidorów, wzbogaconym o aromatyczne zioła. Tradycyjnie podaje się ją z przetartymi ziemniakami, zielonym groszkiem oraz śmietaną z żółtkiem jaj. Przepis można jednak nieco modyfikować, w zależności od preferencji. Podzielę się z tobą tym, z którego zawsze korzystam. Przygotuj garnek o pojemności 5 l i zapisz listę potrzebnych składników:

  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 400 ml passaty pomidorowej,
  • 1 marchewka,
  • 1 por,
  • 5 ziemniaków,
  • 150 g groszku mrożonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka oleju,
  • 100 ml śmietany 30 proc.,
  • przyprawy: szczypta soli i pieprzu.

PORADA! Dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji można dodać do zupy surowe żółtko. Niektórzy dorzucają też fasolę albo fasolkę szparagową.

Zupa solferino
Zupa solferino StephM2506/iStock

Pomysł na niedzielny obiad. Zupa solferino dla dzieci też będzie dobra

Nazwa dania wywodzi się od zdarzenia poprzedzającego bitwę pod Solferino. Pewien mężczyzna miał zaprezentować przepis na tanią i pożywną zupę oddziałom Piemontu. Oto krótka instrukcja przygotowania:

  1. Wyciągnij groszek z lodówki i rozmroź go.
  2. Umyj pora i pokrój w plasterki.
  3. Obierz cebulę, a następnie pokrój ją w kostkę.
  4. Umyj marchew, obierz i pokrój w kostkę.
  5. Umyj i obierz ziemniaki, a potem zetrzyj je na tarce.
  6. W garnku rozgrzej olej. Włóż pora, cebulę, marchew oraz obrany z łupiny i posiekany czosnek.
  7. Wymieszaj i smaż kilka minut.
  8. Zalej bulionem i dorzuć ziemniaki.
  9. Gotuj 15 minut. Po upływie tego czasu dopraw pieprzem i solą.
  10. Dodaj groszek oraz passatę.
  11. Gotuj kolejne 15 minut.
  12. Zabiel zupę śmietaną i przelej do miseczek.

Zupę solferino możesz podawać w towarzystwie grzanek z masłem czosnkowym. Wiele osób do misek wkłada też kawałek sera mozzarella, który sprawia, że danie zyskuje prawdziwy włoski klimat. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: