Jesienią i zimą gorąca zupka to prawdziwy rarytas. Świetnie rozgrzewa, bosko smakuje i syci na długo. Jeśli znudziły ci się już klasyczne propozycje, takie jak krupnik i żurek, wypróbuj danie nazywane "pomidorówką w stylu włoskim". Zupę solferino przygotowuje się na bazie rosołu, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz.
Solferino charakteryzuje się intensywnym, świeżym smakiem pomidorów, wzbogaconym o aromatyczne zioła. Tradycyjnie podaje się ją z przetartymi ziemniakami, zielonym groszkiem oraz śmietaną z żółtkiem jaj. Przepis można jednak nieco modyfikować, w zależności od preferencji. Podzielę się z tobą tym, z którego zawsze korzystam. Przygotuj garnek o pojemności 5 l i zapisz listę potrzebnych składników:
PORADA! Dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji można dodać do zupy surowe żółtko. Niektórzy dorzucają też fasolę albo fasolkę szparagową.
Nazwa dania wywodzi się od zdarzenia poprzedzającego bitwę pod Solferino. Pewien mężczyzna miał zaprezentować przepis na tanią i pożywną zupę oddziałom Piemontu. Oto krótka instrukcja przygotowania:
Zupę solferino możesz podawać w towarzystwie grzanek z masłem czosnkowym. Wiele osób do misek wkłada też kawałek sera mozzarella, który sprawia, że danie zyskuje prawdziwy włoski klimat. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.