Ciasto mrowisko szokuje wyglądem i zachwyca smakiem. Słodka polewa sprawia, że rozpływa się w ustach

Jeśli szukasz ciekawego przepisu na ciasto, mrowisko z pewnością cię zainteresuje. Wygląda genialnie, a przy tym smakuje bosko. Jakby tego było mało, robi się naprawdę łatwo. Na pewno stanie się hitem każdej imprezy.

Podczas imprez rodzinnych, świąt czy po prostu spotkań przy kawie, nie może zabraknąć pysznego, domowego wypieku. Podczas gdy w Polsce niewątpliwie królują szarlotki, serniki, orzechowce, a w święta również pierniki, ciasto mrowisko wciąż nie należy do najpopularniejszych. A szkoda, gdyż jest naprawdę przepyszne, a wyglądem zaskakuje każdego.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Szukasz pomysłu na ciekawy wypiek? Zrób ciasto mrowisko

Na pierwszy rzut oka ciasto mrowisko może przypominać górę faworków. I w sumie poniekąd tak jest, gdyż formuje się go na kształt kopca z kruchych i słodkich płatków przywodzących na myśl popularny w tłusty czwartek chrust. To tradycyjny wypiek litewski, który można spotkać również na Podlasiu. Dodatek słodkiej polewy sprawia, że smakuje naprawdę obłędnie. Dlatego jeśli szukasz niebanalnej, słodkiej przekąski, która zachwyci każdego, koniecznie spróbuj tego przepisu. Czego będziesz potrzebować?

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 6 jaj w rozmiarze L,
  • niepełna szklanka cukru pudru (ok. 150 g),
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • kieliszek alkoholu, najlepiej spirytusu,
  • olej do smażenia. 

Na polewę:

  • 1/2 szklanki płynnego miodu,
  • 1/5 szklanki wody (50 ml),
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • łyżka cukru,
  • czarny mak.

PORADA! Jeśli lubisz, do polewy możesz użyć również rodzynek lub ulubionych orzechów. Wzbogacą smak wypieku, ale przy tym go nie przyćmią. Pamiętaj też, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej - dotyczy to zwłaszcza jajek i śmietany.

Faworki (zdjęcie ilustracyjne)
Faworki (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Jan Rusek / Agencja Wyborcza.pl

Przepis na ciasto mrowisko. Zwojuje każdą imprezę

Zrobienie litewskiego ciasta wymaga nieco wysiłku oraz czasu, jednak w gruncie rzeczy nie należy do najtrudniejszych. Zacznij od kilkukrotnego przesiania mąki, następnie zetrzyj masło z cukrem. Powinna powstać lekka i puszysta masa. Gdy będzie gotowa, powoli i stopniowo, cały czas ucierając, dodawaj najpierw jajka i śmietanę, potem spirytus, a na końcu mąkę. Dokładnie połącz i dynamicznie zagnieć, by ciasto się napowietrzyło, po czym owiń je folią i schowaj do lodówki na 30 minut. W tym czasie zrób polewę.

  1. Do rondelka włóż masło, miód, wodę, cukier i mak, plus opcjonalnie rodzynki. Gotuj na małym ogniu przez około kwadrans, po czym odstaw do ostudzenia. Z lodówki wyjmij ciasto.
  2. Ciasto podziel na części, każdą bardzo cienko rozwałkuj i wykrój prostokąty. Powinny być dość wąskie. 
  3. Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju i smaż na głębokim tłuszczu wcześniej wykrojone ciasto. Powinno przybrać złocisty kolor.
  4. Usmażone prostokąty wyłóż na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Duży talerz bądź tacę delikatnie posmaruj zrobioną polewą i zacznij układać na niej ciasto w taki sposób, by powstał kopiec. Nie zapomnij dodawać masy miodowej, by całość ładnie się skleiła, zaś na koniec obficie polej nią całość i posyp makiem. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: