Podczas imprez rodzinnych, świąt czy po prostu spotkań przy kawie, nie może zabraknąć pysznego, domowego wypieku. Podczas gdy w Polsce niewątpliwie królują szarlotki, serniki, orzechowce, a w święta również pierniki, ciasto mrowisko wciąż nie należy do najpopularniejszych. A szkoda, gdyż jest naprawdę przepyszne, a wyglądem zaskakuje każdego.
Na pierwszy rzut oka ciasto mrowisko może przypominać górę faworków. I w sumie poniekąd tak jest, gdyż formuje się go na kształt kopca z kruchych i słodkich płatków przywodzących na myśl popularny w tłusty czwartek chrust. To tradycyjny wypiek litewski, który można spotkać również na Podlasiu. Dodatek słodkiej polewy sprawia, że smakuje naprawdę obłędnie. Dlatego jeśli szukasz niebanalnej, słodkiej przekąski, która zachwyci każdego, koniecznie spróbuj tego przepisu. Czego będziesz potrzebować?
Składniki na ciasto:
Na polewę:
PORADA! Jeśli lubisz, do polewy możesz użyć również rodzynek lub ulubionych orzechów. Wzbogacą smak wypieku, ale przy tym go nie przyćmią. Pamiętaj też, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej - dotyczy to zwłaszcza jajek i śmietany.
Zrobienie litewskiego ciasta wymaga nieco wysiłku oraz czasu, jednak w gruncie rzeczy nie należy do najtrudniejszych. Zacznij od kilkukrotnego przesiania mąki, następnie zetrzyj masło z cukrem. Powinna powstać lekka i puszysta masa. Gdy będzie gotowa, powoli i stopniowo, cały czas ucierając, dodawaj najpierw jajka i śmietanę, potem spirytus, a na końcu mąkę. Dokładnie połącz i dynamicznie zagnieć, by ciasto się napowietrzyło, po czym owiń je folią i schowaj do lodówki na 30 minut. W tym czasie zrób polewę.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.