Najpyszniejsze pieczone ziemniaki z piekarnika. Przepis tak prosty, że nie ma mowy o błędach

Ziemniaki pieczone z piekarnika to idealne urozmaicenie dla ziemniaków gotowanych i nieco zdrowsza alternatywa dla ziemniaków smażonych. By wyszły chrupiące i pełne smaku, zrób je po prowansalsku. Brzmi strasznie, ale wcale nie trzeba wydziwiać i kombinować. Wystarczą olej i odrobina przypraw. Wierz nam, przy tych ziemniakach się nie napracujesz.

Ziemniaki nie oceniają, ziemniaki rozumieją. I chyba dlatego my, Polacy, tak bardzo je uwielbiamy. Cenimy ich smak i wszechstronność. Można je gotować, piec, smażyć, zrobić z nich frytki, placki, kluski, a nawet pączki (tu przepis dla tych, którzy nie wierzą). Są idealnym dodatkiem do dań mięsnych i równie idealną przekąską. W naszych redakcyjnych sercach szczególne miejsce zajmują ziemniaki pieczone z piekarnika, najlepiej obtoczone w mieszance oleju i konkretnych ziół, czyli ziemniaki po prowansalsku. Jak je zrobić? Poniżej znajdziesz cały przepis. Jest bardzo prosty i szybki.

Zobacz wideo Czy jedzenie ziemniaków i pieczywa tuczy? Dietetyk rozwiewa wątpliwości

Ziemniaki pieczone z piekarnika. Wersja po prowansalsku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 lub 3 ząbki czosnku,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki lub w dowolny inny kształt. Ważne, żeby kawałki nie były za duże. Do miski wlej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, listki rozmarynu, paprykę oraz sól. Wymieszaj dokładnie. 

Pokrojone ziemniaki ułóż na dużej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je dokładnie, najlepiej używając pędzelka, przygotowaną wcześniej mieszanką ziołową. Zadbaj o to, by każdy kawałek był posmarowany ze wszystkich stron. Pokrojone ziemniaki możesz też włożyć do naczynia żaroodpornego i polać je mieszanką oleju i przypraw, a potem wymieszać rękami. To, który sposób wybierzesz, zależy od ciebie.

Obtoczone w przyprawach i ziołach ziemniaki piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut z funkcją grzania góra-dół. Jest to jednak czas umowny, warto sprawdzić, np. po około 20-25 minutach, czy zrobiły się już lekko miękkie. Gdy tak się stanie, zmieniamy funkcję na termoobieg i dalej podpiekamy ziemniaki w 180 stopniach, ale już tylko przez 10 minut. Wtedy pieczone ziemniaki z piekarnika będą bardziej chrupiące.

Więcej o: