Ziemniaki po cabańsku na duży głód. Wyśmienitą pieczonkę zrobisz z pysznymi dodatkami

Ziemniaki to warzywo niekończącego się potencjału i możliwe, że życia nam nie wystarczy, by wypróbować wszystkie przepisy na dania z ziemniaków. Jednak jeden musisz przetestować koniecznie, bo jest fantastyczny. Ziemniaki po cabańsku to prawdziwa uczta na duży głód. Na dodatek danie ma ciekawą historię.

Duszonki albo pieczonki - potrawa, którą dziś bierzemy na tapet, znana jest także pod tą nazwą w innych regionach. Jednak w okolicach Chrzanowa zawsze były to właśnie ziemniaki po cabańsku. Skąd ta nazwa? Wzięła się od Cabanów, ludności pasterskiej, która przybyła na polskie ziemie wraz z najazdami Mongołów. Cabanowie dusili ziemniaki nad ogniem i dodawali do nich to, co akurat mieli pod ręką - mięso, tłuszcz i inne warzywa. 

Zobacz wideo Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zobacz, co możesz zrobić z nich na kolację

Przez stulecia przepis na ziemniaki po cabańsku ulegał zmianie, a nazwa została przypisana potrawie w 2005 roku w plebiscycie tygodnika "Przełom". Jak zrobić te pyszne ziemniaki? Nie musisz rozpalać ogniska i szukać kociołka. Wystarczy, że masz naczynie żaroodporne lub dobrą brytfannę i kilka dodatków. Nie obejdzie się bez kiełbasy, boczku, cebuli i kapusty

Ziemniaki po cabańsku. Pyszna pieczonka z historią

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 niewielkie marchewki,
  • ok. 300 g boczku wędzonego surowego,
  • 300 g kiełbasy,
  • 2 większe cebule,
  • 5-6 liści kapusty białej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku przygotuj wszystkie składniki. Ziemniaki i marchewkę obierz, oczyść i pokrój. Ziemniaki w dużą kostkę, marchewkę w grubsze talarki. Cebule pokrój w grubsze piórka, kiełbasę i boczek w plastry (te drugie powinny być dość cienkie).
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne. Na dnie ułóż plastry boczku, następnie dodaj część ziemniaków i lekko osól. Później dodaj część marchewki, kiełbasę i część cebuli. Dopraw solą i pieprzem. Następnie połóż resztę ziemniaków, osól i opieprz, dodaj marchewkę i resztę boczku oraz cebuli.
  3. Całość przykryj szczelnie liśćmi kapusty i zamknij naczynie żaroodporne. Włóż je do zimnego piekarnika i włącz moc na 200 stopni. Piecz przez godzinę.

Takie ziemniaki to pychota nie z tej ziemi. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo je podrasować i dodać czosnek, pieczarki lub świeże zioła. Polecam trochę pietruszki lub tymianku. Możesz także dodać nieco przerośniętej karkówki lub łopatki. Pamiętaj, że przepis jest tylko wskazówką.

Więcej o: