Jeszcze 50 lat temu była codziennością na polskich stołach. Dziś zapomniana, choć smaczna i prosta

Co można zrobić prostego na obiad? Sięgnij do korzeni i przygotuj tradycyjną zupę na maślance. Wystarczy kilka prostych składników, ziemniaki z klasyczną okrasą i szybki oraz niezwykle sycący posiłek gotowy.

Za sprawą "Pana Tadeusza" wszyscy dobrze znamy czarną polewkę, która stała się symbolem odmowy oświadczyn. Dziś mało kto pamięta zaś o białej polewce bądź poliwce. Jej bazę stanowi kwaskowata maślanka. Jeszcze około 50-60 lat temu trafiała regularnie na stół w wielu polskich domach. Dziś w niektórych regionach kraju traktowana jest jak specjał. W województwie opolskim w 2020 roku została wpisana na tamtejszą Listę Produktów Tradycyjnych.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Zupa na maślance. Wyjątkowe danie, które jest genialne w swej prostocie

Biała polewka to zaskakująco prosta, staropolska zupa, która na Śląsku jest szczególnie znana. Dziś odeszła nieco w zapomnienie. Niegdyś była kojarzona z kuchnią ludzi bardzo ubogich i często stanowiła posiłek na cały dzień. Przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom kwaskowatych smaków.

Lista potrzebnych składników:

  • 1 l maślanki (alternatywnie kefir, zsiadłe mleko, jogurt, kwaśna śmietana),
  • 1,5 szklanki wody,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
  • 100 g słoniny lub wędzonego boczku
  • cebula
maślanka
maślanka fisun yilmaz / Getty Images/istock.com

Jak się gotuje polewkę na maślance? Cierpki smak, który dobrze przełamać słodyczą ziemniaków

Biała polewka przypadnie do gustu osobom, które cenią sobie proste i tradycyjne potrawy. W wersji wegetariańskiej/postnej, zamiast skwarków można użyć bułki tartej podsmażonej na maśle.

  1. Podgrzej maślankę w garnku, mieszając, by się nie zwarzyła.
  2. W gorącej wodzie rozpuść mąkę i kwaśną śmietanę. Wlej do maślanki, mieszając tak, aby nie było grudek. Gotuj kilka minut, dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Pokrój ugotowane ziemniaki. Boczek lub słoninę pokrój w kostkę i usmaż na skwarki z cebulą.
  4. Na talerzu ułóż ziemniaki, polej poliwką, posyp skwarkami. Można dodać szczypiorek lub koperek. Smacznego!
Więcej o: