Za sprawą "Pana Tadeusza" wszyscy dobrze znamy czarną polewkę, która stała się symbolem odmowy oświadczyn. Dziś mało kto pamięta zaś o białej polewce bądź poliwce. Jej bazę stanowi kwaskowata maślanka. Jeszcze około 50-60 lat temu trafiała regularnie na stół w wielu polskich domach. Dziś w niektórych regionach kraju traktowana jest jak specjał. W województwie opolskim w 2020 roku została wpisana na tamtejszą Listę Produktów Tradycyjnych.
Biała polewka to zaskakująco prosta, staropolska zupa, która na Śląsku jest szczególnie znana. Dziś odeszła nieco w zapomnienie. Niegdyś była kojarzona z kuchnią ludzi bardzo ubogich i często stanowiła posiłek na cały dzień. Przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom kwaskowatych smaków.
Lista potrzebnych składników:
Jak się gotuje polewkę na maślance? Cierpki smak, który dobrze przełamać słodyczą ziemniaków
Biała polewka przypadnie do gustu osobom, które cenią sobie proste i tradycyjne potrawy. W wersji wegetariańskiej/postnej, zamiast skwarków można użyć bułki tartej podsmażonej na maśle.