Rosół po włosku nasz polski zostawia daleko w tyle. To za sprawą nieziemskich kluseczek

Jeśli po usłyszeniu słowa stracciatella na myśl przychodzi ci kremowy deser z czekoladą, masz rację. Tak samo nazywa się też przepyszna włoska potrawa, która przypomina nasz polski rosół, ale jest dużo smaczniejsza. Podstawą jest oczywiście aromatyczny wywar, ale główną rolę grają tu kluseczki. Nie znajdziesz w nich mąki, za to będzie najpyszniejszy ser.

Polacy są bardzo mocno związani ze swoimi rodzimymi smakami i chociaż jedną z najczęściej wybieranych przez nas kuchni (oprócz polskiej) jest kuchnia włoska, większość ogranicza się do pizzy lub makaronów. Warto jednak poznać inne włoskie przepisy i proponujemy zacząć od stracciatelli. Co to jest? Najogólniej rzecz ujmując, jest to czysty, esencjonalny rosół na dużej ilości mięsa, warzyw i ziół, podawany z kluseczkami z jajek i parmezanu. Przypominają nieco nasze polskie lane kluski, ale są o wiele lepsze. Jeśli chcesz spróbować nowego przepisu lub zaskoczyć rodzinę rosołem w tej nieco zwariowanej wersji, koniecznie wypróbuj. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na sycylijską przekąskę. Oto arancini

Stracciatella - przepis na włoski rosół z pysznymi kluseczkami

Składniki:

  • ok. 2 l esencjonalnego, czystego rosołu,
  • 4-5 jajek, w zależności od wielkości,
  • 50 g startego parmezanu,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • natka pietruszki do podania.

Stracciatella z kluskami z parmezanu - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania rosołu. Postaw na sporą ilość wołowiny z kością i dołóż kurczaka lub kaczkę. Możesz użyć także na przykład ogonów wołowych, jeśli chcesz nadać potrawie charakteru. Dołóż również włoszczyznę oraz całą główkę czosnku przekrojoną na pół. 
  2. Rosół gotuj na bardzo wolnym ogniu do momentu, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Następnie przecedź rosół, a z mięsa przygotuj na przykład potrawkę chrzanową lub zmiel do farszu na krokiety.
  3. Przygotuj ciasto na kluseczki. Do miseczki wbij jajka i dokładnie je roztrzep. Następnie stopniowo dodawaj parmezan i mieszaj, aż uzyskasz gładkie i jednolite ciasto. Nie powinno być jednak za gęste.
  4. Do gotującego się rosołu cienką strużką wlewaj ciasto na kluseczki. Pamiętaj, że rosół nie może mocno bulgotać - wówczas kluski nie zachowają jednolitej struktury i kształtu.
  5. Gotuj chwilę na wolnym ogniu i od razu nalewaj do miseczek. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki, bazylię lub kilka listków szpinaku i opcjonalnie dodatkową porcję parmezanu.
Więcej o: