Wszyscy tylko pomidorowa, ja na rosole robię lepszą zupę. Wiosenny smak zapewnią dwa zielone dodatki

Rosół nie bez powodu nosi miano króla polskich zup. Wszyscy go kochamy nie tylko za smak, lecz także za mnogość innych przepisów, do których może stanowić bazę. Kto z nas nie przerabiał rosołu na zupę pomidorową albo jarzynową? Oczywiście ja też to praktykowałam, ale ostatnio stawiam na inną zupę, która zimą wprowadza do mojej kuchni nieśmiały powiew wiosny.

Zupa koperkowa to danie, o którym z pewnością każdy ciepło myśli. Większości z nas kojarzy się z pożywną zupą serwowaną w szkolnych stołówkach, innym z babciną kuchnią, gdzie gotowana była w ciepłe, wiosenne dni. I chociaż do wiosny jeszcze hen, daleko, nic nie soi na przeszkodzie, by wiosenne smaki zaprosić do swojej kuchni.

Jak zatem zabrać się za zupę koperkową? Bazą niech będzie rosół, ale nie zapomnij o pysznej zieleninie. Tutaj ważny jest koperek, ale nie tylko. Już dwie gałązki lubczyku świetnie podkręcą smak zupy. Świeży lubczyk bez problemu znajdziesz w marketach i sklepach warzywnych. Jeśli jednak masz z tym problem, użyj suszonego. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na aromatyczną zupę krem z cebuli

Zupa na rosole o smaku wiosny. Jak zrobić zupę koperkową?

Składniki:

  • ok. 1,5-2 l lekkiego rosołu lub bulionu,
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera,
  • 1 średnia cebula,
  • 3-4 większe ziemniaki,
  • większy pęczek koperku,
  • 2-3 gałązki lubczyku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku, 
  • kwaśna śmietana.
  • masło. 

Zupa koperkowa na rosole - sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki, marchewkę i pietruszkę w krążki, cebulę, seler i ziemniaki w kostkę.
  2. Przygotuj garnek z szerokim dnem i rozgrzej w nim sporą łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż marchewkę, pietruszkę oraz seler. Podsmażaj na średniej mocy palnika, a kiedy warzywa lekko się zarumienią, dołóż ziemniaki.
  3. Podsmażaj jeszcze przez 5 minut, następnie zalej całość bulionem, zmniejsz moc palnika i dołóż lubczyk. Gotuj na niewielkim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  4. Do zupy dodaj posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj 3-4 łyżki zahartowanej śmietany i zamieszaj. Gotuj jeszcze przez 5-7 minut.

Wskazówka: Jeśli chcesz nieco zagęścić zupę i sprawić, żeby była sycąca, oprócz ziemniaków możesz dodać zacierki z mąki, wody i odrobiny soli. Jeśli jednak nie chcesz tracić czasu na "kulanie" kluseczek, do gotującej się zupy wsyp pół szklanki kaszy manny. Dodaj ją wtedy, kiedy ziemniaki nieco zmiękną.

Więcej o: