Weselna zupa z Lublina. Tam się nie patyczkują i wrzucają wszystko, co najpyszniejsze

Mówi się na nią pieszczotliwie "śmieciówka", niektórzy mówią też "czyściocha" od czyszczenia zapasów, ale w Lublinie i okolicach to po prostu forszmak. To zupa, która przyjmie niemal wszystko, a przed laty serwowano ją w dzień poprawin po weselu, żeby wykorzystać to, co zostało. Czy zatem przepis na forszmak nie istnieje? Oczywiście, że istnieje, ale sami możecie nadać potrawie wymarzonego smaku. Ważne są jednak ogórki, o nich nie można zapomnieć.

"Tam brakuje tylko dziada, baby i krasnoludków" - tak o forszmaku mówiła moja babcia, która kilka lat gotowała ze swoją bratową na weselach i innych uroczystościach w małym mieście niedaleko Lublina. To podobno był klasyk, którego smak raz za razem zaskakiwał, bowiem nigdy nie udało się ugotować takiej samej zupy dwa razy. Obecnie na weselach menu jest ściśle ustalone, nieczęsto pary młode decydują się na poprawiny, jednak jeszcze 30 lat temu po weselu do białego rana następnego dnia kucharki serwowały pokrzepiającą zupę zrobioną częściowo z tego, co pozostało z dnia poprzedniego. Jeśli po twojej imprezie lub świętach zostało ci trochę mięsa, kiełbaski i innych smaczności, możesz pokusić się o zrobienie lubelskiego przysmaku. Nie zapomnij jednak o ogórkach - bez tego ani rusz. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną zupę gulaszową

Lubelska zupa "śmieciówka". Jak zrobić forszmak? Oto wskazówki

Składniki:

  • ok. 300 g skrawków pieczonych mięs i wędlin,
  • 300 g kiełbasy (swojskiej lub białej),
  • 300 g wieprzowiny (może być wędzony boczek lub surowa karkówka),
  • 2 średnie cebule,
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • ok. 1,5 l bulionu lub rosołu,
  • pęczek włoszczyzny,
  • kilka pieczarek,
  • opcjonalnie: kukurydza konserwowa, groszek lub fasola,
  • koncentrat pomidorowy lub śmietana,
  • pół szklanki soku z ogórków lub zakwasu na barszcz,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodka i ostra papryka,
  • smalec lub olej do podsmażenia.

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim łyżkę smalcu lub innego tłuszczu. Następnie włóż surowe mięso (pokrojone w kostkę) i podsmażaj na średnim ogniu, aż włókna mięsa się zamkną (boczek należy wytopić).
  2. Dodaj posiekaną w piórka cebulę, a kiedy się podsmaży, dodaj kiełbasę oraz wędliny. Podsmażaj całość przez ok. 10 minut.
  3. Dołóż pokrojone pieczarki. Duś na niewielkim ogniu, aż z pieczarek odparuje woda. Zmniejsz moc palnika, zalej całość bulionem i dołóż oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, kilka kulek ziela angielskiego i 3-4 listki laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie.
  4. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj pokrojone ogórki, kukurydzę lub inne warzywa z puszki, jeśli używasz. Zupę dowolnie zakwaś - może być to zakwas na barszcz lub sok z ogórków albo koncentrat pomidorowy w dowolnej ilości. Gotuj jeszcze przez 5 minut, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Zupę możesz zabielić zasmażką lub śmietaną, ale nie jest to konieczne. Forszmak możesz ugotować na wiele sposobów i na pewno za każdym razem będzie pyszny.
Więcej o: