-
Haps
-
Jak przygotować
- Przysmak z Podlasia na dużą blachę. Do babki ziemniaczanej dodaj dwa składniki, będzie smaczniejsza
Przysmak z Podlasia na dużą blachę. Do babki ziemniaczanej dodaj dwa składniki, będzie smaczniejsza
Jeśli lubisz potrawy z ziemniaków, które nie tylko sycą i smakują, lecz także są łatwe i tanie, kuchnia podlaska z pewnością ci przypasuje. Dziś mamy dla ciebie przepis na absolutny klasyk tego regionu, a mianowicie babkę ziemniaczaną na dużą blachę. Jak ją zrobić, żeby była najlepsza na świecie? Wybierz odpowiedni typ ziemniaków i nie zapomnij o dwóch dodatkach. Bez tego ani rusz.
Cała Polska ziemniakami stoi i każdy region może poszczycić się wyjątkowymi daniami z ziemniaków. Na Śląsku mamy kluseczki z dziurką, w Wielkopolsce pyry z gzikiem, na Kaszubach są golce, a na Suwalszczyźnie cepeliny. Jednak to kuchnia podlaska może poszczycić się największą ilością ziemniaczanych przysmaków, na czele których stoi jej wysokość babka ziemniaczana. Przepis na babkę ziemniaczaną jest banalny i składa się z tanich i łatwo dostępnych składników. Oprócz mączystych ziemniaków musisz zadbać o wędzony boczek i oczywiście grzyby - wystarczy już zaledwie garść suszonych grzybków, żeby wynieść babkę ziemniaczaną na wyżyny smaku.
Zobacz wideo Zobacz przepis na obłędnie pyszne kuleczki ziemniaczane
Babka ziemniaczana z boczkiem i grzybami. Podlaski specjał na dużą blachę
Składniki:
- 2 kg ziemniaków, najlepiej o większej zawartości skrobi, czyli tzw. mączystych,
- ok. 250 g surowego wędzonego boczku,
- 2 cebule,
- garść suszonych grzybów (wcześniej warto je namoczyć),
- 3 jajka,
- sól, pieprz, opcjonalnie majeranek i gałka muszkatołowa do smaku.
Babka ziemniaczana - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach - tak jak na placki ziemniaczane. Następnie porządnie odciśnij z wody, a wodę przelej do miski. Kiedy na dno miski opadnie skrobia, wodę ostrożnie wylej, a skrobię dodaj do ziemniaków.
- Boczek pokrój w kostkę, podobnie cebulę i grzyby. Na patelni wytop boczek, następnie dodaj cebulę i kiedy boczek się zarumieni, a cebula zeszkli, dodaj do startych ziemniaków.
- Na tej samej patelni możesz rozgrzać odrobinę masła lub smalcu i podsmażyć grzyby. Dołóż je do masy z ziemniaków.
- Do miski wbij jajka i ubij je trzepaczką lub mikserem. Wlej do ziemniaków. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą majeranku oraz gałką muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem lub nasmaruj masłem i oprósz kaszą manną albo bułką tartą. Wlej masę ziemniaczaną i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Babkę ziemniaczaną piecz przez ok. półtorej godziny.
Tak przygotowana babka ziemniaczana to niebo w gębie. Jednak uważa się, że najlepiej smakuje następnego dnia, pokrojona na mniejsze kawałki i usmażona na rumiano na maśle albo smalcu. A ty które danie z ziemniaków lubisz najbardziej? Zachęcamy do zagłosowania w naszej sondzie.