Przysmak z Podlasia na dużą blachę. Do babki ziemniaczanej dodaj dwa składniki, będzie smaczniejsza

Jeśli lubisz potrawy z ziemniaków, które nie tylko sycą i smakują, lecz także są łatwe i tanie, kuchnia podlaska z pewnością ci przypasuje. Dziś mamy dla ciebie przepis na absolutny klasyk tego regionu, a mianowicie babkę ziemniaczaną na dużą blachę. Jak ją zrobić, żeby była najlepsza na świecie? Wybierz odpowiedni typ ziemniaków i nie zapomnij o dwóch dodatkach. Bez tego ani rusz.

Cała Polska ziemniakami stoi i każdy region może poszczycić się wyjątkowymi daniami z ziemniaków. Na Śląsku mamy kluseczki z dziurką, w Wielkopolsce pyry z gzikiem, na Kaszubach są golce, a na Suwalszczyźnie cepeliny. Jednak to kuchnia podlaska może poszczycić się największą ilością ziemniaczanych przysmaków, na czele których stoi jej wysokość babka ziemniaczana. Przepis na babkę ziemniaczaną jest banalny i składa się z tanich i łatwo dostępnych składników. Oprócz mączystych ziemniaków musisz zadbać o wędzony boczek i oczywiście grzyby - wystarczy już zaledwie garść suszonych grzybków, żeby wynieść babkę ziemniaczaną na wyżyny smaku. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na obłędnie pyszne kuleczki ziemniaczane

Babka ziemniaczana z boczkiem i grzybami. Podlaski specjał na dużą blachę

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków, najlepiej o większej zawartości skrobi, czyli tzw. mączystych, 
  • ok. 250 g surowego wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • garść suszonych grzybów (wcześniej warto je namoczyć),
  • 3 jajka,
  • sól, pieprz, opcjonalnie majeranek i gałka muszkatołowa do smaku.

Babka ziemniaczana - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach - tak jak na placki ziemniaczane. Następnie porządnie odciśnij z wody, a wodę przelej do miski. Kiedy na dno miski opadnie skrobia, wodę ostrożnie wylej, a skrobię dodaj do ziemniaków.
  2. Boczek pokrój w kostkę, podobnie cebulę i grzyby. Na patelni wytop boczek, następnie dodaj cebulę i kiedy boczek się zarumieni, a cebula zeszkli, dodaj do startych ziemniaków.
  3. Na tej samej patelni możesz rozgrzać odrobinę masła lub smalcu i podsmażyć grzyby. Dołóż je do masy z ziemniaków.
  4. Do miski wbij jajka i ubij je trzepaczką lub mikserem. Wlej do ziemniaków. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą majeranku oraz gałką muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem lub nasmaruj masłem i oprósz kaszą manną albo bułką tartą. Wlej masę ziemniaczaną i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Babkę ziemniaczaną piecz przez ok. półtorej godziny.

Tak przygotowana babka ziemniaczana to niebo w gębie. Jednak uważa się, że najlepiej smakuje następnego dnia, pokrojona na mniejsze kawałki i usmażona na rumiano na maśle albo smalcu. A ty które danie z ziemniaków lubisz najbardziej? Zachęcamy do zagłosowania w naszej sondzie.

Więcej o: