• Link został skopiowany

Omlet na słodkie śniadanie. Zrób go inaczej niż zwykle, a będzie smakował jak w drogim hotelu

Jak zrobić omlet na śniadanie? Masz dwa wyjścia - albo klasycznie na słono na przykład z szynką i szpinakiem, albo na słodko - z twarogiem i owocami. Jeśli wybierasz wersję na słodko, znowu masz dwa wyjścia - albo zrobić klasyczny, płaski placek jajeczny, albo superpuszyste cudo. Omlet cesarski serwują najlepsze hotele świata, a sposób wykonania jest banalny. Liczy się trik ze smażeniem.
Omlet cesarski. Zdj. ilustracyjne
fot. iSelektor / shutterstock.com

Omlet cesarski to śniadanie i deser w jednym. Jeśli już masz lekki przesyt szybkich i nudnych kanapek, jajecznicę jadasz w kółko i już ci się ulewa, postaw na tę wersję śniadania z jajkami. Przepis na omlet cesarski jest prosty, a danie wychodzi nie tylko naprawdę pyszne, lecz także pięknie i apetycznie prezentuje się na talerzu. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Otóż nie będzie to zwykły, jajeczny placek, a pyszne, puszyste skraweczki. Jak to osiągnąć? Gdy jajko wlane na patelnie zacznie się ścinać, delikatnie mieszaj je szpatułką. Dalej szczegółowo wyjaśniamy, jak zrobić przepyszny omlet na słodko. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na roladę z omletu - świetną przekąskę na każdą okazję

Omlet cesarski - przepis na śniadanie jak z hotelu

Składniki:

  • 3 większe jajka (w temperaturze pokojowej),
  • 2 łyżki masła,
  • pół szklanki mąki pszennej niskiego typu przemiału,
  • pół szklanki letniego mleka,
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego,
  • do podania: ulubiona konfitura, krem czekoladowy, świeże owoce.

Omlet cesarski - sposób wykonania:

  1. Na początku przygotuj dwie miski i patelnię z grubym dnem. Następnie oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, możesz dodać szczyptę soli - wówczas ubiją się lepiej.
  2. Do miski, gdzie są żółtka, wlej mleko, dodaj cukier waniliowy i przesianą mąkę. Zmiksuj całość mikserem na gładkie ciasto.
  3. Do ciasta dodaj pianę z białek i delikatnie całość wymieszaj. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej masło. Kiedy zacznie się pienić, usuń pianę i wlej masę na omlet.
  4. Smaż omlet na niewielkim ogniu przez ok. 4-5 minut, następnie przerzuć go na drugą stronę i łopatką lub dwoma widelcami porwij go na kawałki. Smaż, aż każdy kawałek się zetnie. Następnie zdejmij patelnię z palnika i dodaj ulubione dodatki. 

Taki omlet to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika łatwych dań na słodko. Świetnie będzie smakował oprószony cukrem pudrem lub z musem owocowym i śmietaną utartą z twarogiem i cukrem waniliowym. Ten przepis z całą pewnością trafi do serca każdego, a jeśli masz w domu małego niejadka, ten omlet zje z ochotą za każdym razem. 

Więcej o: