• Link został skopiowany

Idealna na ferie i duży mróz. Ta zupa rozgrzewa lepiej niż rosół i farelka

Mamy dziś dla ciebie przepis na zupę do zadań specjalnych i to wcale nie jest przesada. Rozgrzewa, smakuje i idealnie zastąpi rosół podczas rodzinnych spotkań. Jest aromatyczna i bardzo łatwa w wykonaniu. Nie, nie będzie dziś o pomidorówce. Zupa serowa to obiadowy majstersztyk, ale ważne są dwie rzeczy. Jedna dotyczy cebulki.
Zupa czosnkowo-serowa
Joanna Szumilas-Głowacka, Haps.pl

Zupa serowa to kulinarny synonim grzejnika albo ciepłego polaru, bo grzeje, aż miło, a dodatkowo smakuje i syci. Nie wiem, czy kiedyś był u nas na stronie łatwiejszy przepis na zupę, a ta jest naprawdę banalna i co ważne, robi na stole wrażenie, nawet teściowie się w niej lubują, mówię to z doświadczenia. Jeśli masz pod ręką rosół lub bulion, to połowa drogi za tobą. Potem tylko cheddar, serek topiony i cebulka. Cebulkę warto trochę podtopić, przyda się do tego białe wino. Ta zupa z miejsca stanie się twoim popisowym daniem. 

Zobacz wideo Jak uratować za słony rosół? Mamy na to patenty

Zupa serowa jak farelka. Nie tylko teściowie będą się zajadać

Składniki:

  • ok. 2 l rosołu lub bulionu,
  • ok. 300 g sera typu cheddar (można połączyć np. cheddar i goudę lub emmentaler),
  • 2 kostki serka topionego,
  • 2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina,
  • masło,
  • śmietanka kremówka - ok. 1/3 szklanki,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki,
  • do podania grzanki ziołowe.

Zupa serowa z białym winem - sposób wykonania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim czubatą łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia i dodaj czosnek. Następnie zwiększ moc palnika i zalej ją winem. Podsmażaj kilka minut, by alkohol odparował.
  3. Zalej całość bulionem i zagotuj na wolnym ogniu. Dodaj ser oraz serek topiony i zmniejsz moc palnika. Kiedy ser się rozpuści, dodaj śmietankę kremówkę (ok. 1/3 szklanki) i dopraw do smaku przyprawami. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej zupę do talerzy. Podawaj z grzankami i posiekanym szczypiorkiem lub natką.

Taka zupa smakuje świetnie, a delikatny aromat białego wina świetnie ten smak podkręca i dodaje charakteru. Pamiętaj jednak, że podczas gotowania, smażenia lub flambirowania, alkohol nigdy nie odparuje w całości, jego śladowe ilości pozostają w daniu. Jeśli planujesz zupą serową poczęstować dzieci, kobiety w ciąży lub osoby, które nie powinny spożywać alkoholu, zwykłe białe wino zastąp tym bezalkoholowym. 

Więcej o: