• Link został skopiowany

Zadziwia kolorem, ale smakuje obłędnie. Ta zupa to mój hit. Robię przynajmniej raz w tygodniu

Zupa krem z czerwonej kapusty nie jest najpopularniejszą pozycją na polskich stołach, jednak wystarczy spróbować raz, by przepaść i już zawsze po nią sięgać. Najlepiej smakuje w chłodne dni, gdyż doskonale rozgrzewa. Kolejnym atutem jest fakt, że robi się ją stosunkowo szybko.
Zupa z czerwonej kapusty
Zupa z czerwonej kapusty . Fot. istockphoto.com / Al Gonzalez

Zupy to uwielbiane w Polsce dania, którymi zajada się wiele osób. Są łatwe w przygotowaniu, pyszne, sycące i rozgrzewające. Do najpopularniejszych zdecydowanie należy tłusty rosół, pomidorowa, krupnik, ogórkowa, barszcz czerwony lub biały oraz znacznie więcej. Coraz większą popularnością cieszą się też kremy. Nie każdy wie, że również z czerwonej kapusty można zrobić obłędny w smaku i gęsty wywar. W jaki sposób?

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Zupa z czerwonej kapusty to niedoceniany rarytas. Czego potrzebujesz, by ją zrobić?

Po czerwoną kapustę sięgamy najczęściej w trakcie przygotowywania surówki do obiadu. Tymczasem może być bazą do zrobienia obłędnej w smaku zupy w nietypowym kolorze. Jest łatwa do przyrządzenia, a przy tym tak pyszna, że każdy będzie chciał dokładkę. O przepis zapyta cię nawet teściowa. Czego dokładnie będziesz potrzebować?

Zupa z czerwonej kapusty
Zupa z czerwonej kapusty Czerwona kapusta. Fot. pixabay.com / manfredrichter

Składniki:

  • 1,5-2 l bulionu warzywnego (lub mięsnego),
  • połowa główki czerwonej kapusty (nadmiar możesz wykorzystać do zrobienia surówki),
  • 2 średniej wielkości marchwie,
  • cebula,
  • małe jabłko, 
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki masła, 
  • przyprawy: sól, pieprz.

Jak zrobić zupę z czerwonej kapusty? Trzy kroki i gotowa

Przygotowanie zupy z czerwonej kapusty jest naprawdę proste. Zacznij od dokładnego oczyszczenia i poszatkowania warzywa. W dużym garnku rozgrzej masło. Co dalej?

  1. Cebulę obierz, pokrój, wrzuć do garnka i zeszklij.
  2. Poszatkowaną kapustę wrzuć do cebuli i zalej bulionem. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Gotuj do miękkości.
  3. Jabłko obierz, pokrój w dużą kostkę i również dodaj do wywaru. Dopraw wedle uznania solą, pieprzem i cukrem. Gotuj jeszcze około 10 minut, po czym zmiksuj. Zupę podawaj gorącą. Smacznego!

PORADA! Jeśli krem wyjdzie za gęsty, dolej nieco wody. Doskonale będzie się komponował z domowymi grzankami: na patelni rozgrzej masło, wrzuć kromkę chleba, dopraw wedle uznania i podsmaż. Możesz też podawać ją udekorowaną kleksem śmietany i ulubionymi orzechami.

Więcej o: