Zupy to uwielbiane w Polsce dania, którymi zajada się wiele osób. Są łatwe w przygotowaniu, pyszne, sycące i rozgrzewające. Do najpopularniejszych zdecydowanie należy tłusty rosół, pomidorowa, krupnik, ogórkowa, barszcz czerwony lub biały oraz znacznie więcej. Coraz większą popularnością cieszą się też kremy. Nie każdy wie, że również z czerwonej kapusty można zrobić obłędny w smaku i gęsty wywar. W jaki sposób?
Po czerwoną kapustę sięgamy najczęściej w trakcie przygotowywania surówki do obiadu. Tymczasem może być bazą do zrobienia obłędnej w smaku zupy w nietypowym kolorze. Jest łatwa do przyrządzenia, a przy tym tak pyszna, że każdy będzie chciał dokładkę. O przepis zapyta cię nawet teściowa. Czego dokładnie będziesz potrzebować?
Składniki:
Przygotowanie zupy z czerwonej kapusty jest naprawdę proste. Zacznij od dokładnego oczyszczenia i poszatkowania warzywa. W dużym garnku rozgrzej masło. Co dalej?
PORADA! Jeśli krem wyjdzie za gęsty, dolej nieco wody. Doskonale będzie się komponował z domowymi grzankami: na patelni rozgrzej masło, wrzuć kromkę chleba, dopraw wedle uznania i podsmaż. Możesz też podawać ją udekorowaną kleksem śmietany i ulubionymi orzechami.