• Link został skopiowany

Spróbuj, a zapomnisz o barszczu i żurku. Kwaśne jaja podbiją każdy stół obłędnym smakiem i prostotą

Zupa kwaśne jaja to mało znane, ale wyjątkowo smaczne danie, które może przypaść do gustu miłośnikom kwaskowatych smaków. Jeśli lubisz żurek, barszcz biały czy ogórkową, to koniecznie spróbuj tego przepisu. Przygotowanie jest tak proste, że każdy sobie z nim poradzi.
Zupa kwaśne jaja
Fot. iStock, MarynaVoronova

Kwaśne jaja to zapomniana potrawa, która zasługuje na większy rozgłos. Choć wielu z nas nigdy nie słyszało o tym daniu, to dla niektórych stanowi symbol dawnych czasów. Jest to prosta, postna zupa, która wykorzystuje tani i łatwo dostępny składnik - jajka. Kwaskowaty smak zawdzięcza octowi, który w połączeniu z warzywami tworzy naprawdę smaczny, sycący posiłek. Cieszy się uznaniem w Wielkopolsce, na Śląsku i w Lubuskim.

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Kwaśne jaja. Przepis na zupę, która podbije twoje kubki smakowe

Zupa kwaśne jaja kusi nie tylko wyjątkowym smakiem. W dodatku jest prosta, szybka do przygotowania i tania. To danie idealne na piątkowy obiad, kiedy chcemy zjeść coś ciepłego i sycącego bez dużych wydatków.

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny (2 duże marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 1 por),
  • 8-10 jajek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 5-7 kulek ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego lub spirytusowego.

Zupa z jajek. Tradycyjny smak z prostych składników

Kwaśne jaja najlepiej podawać z chrupiącym pieczywem, które doskonale wchłania wywar i podkreśla smak potrawy. Alternatywnie, można serwować ją z gotowanymi ziemniakami.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wywar z warzyw. Obierz i pokrój włoszczyznę, a następnie umieść ją w garnku, zalej wodą i zagotuj. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut.
  2. Po tym czasie wyjmij warzywa, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek oraz ocet. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
  3. Odlej 3-4 chochelki wywaru do miski, rozpuść w nim mąkę, dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Dodaj mieszankę z powrotem do zupy, aby ją zagęścić. Gotuj jeszcze przez kilka minut, ciągle mieszając.
  4. Do gotującej się zupy wbijaj jajka jedno po drugim, starając się, aby nie rozpadły się w trakcie gotowania. Nie mieszaj, gotuj, aż się zetną. Po tym czasie potrawa jest gotowa do podania. Smacznego!
Więcej o: