Zupa ziemniaczana może brzmieć jak danie, które robimy po to, żeby tylko coś było lub jako wspomnienie starej kuchni dawnej biedoty. Nasz dzisiejszy przepis taki nie jest. Nasza zupa ziemniaczana jest gęsta, treściwa i pełna smaku. Czemu zawdzięcza swój smak? Aromatycznemu serowi i korzennej przyprawie.
Chatham172 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Prawdą jest, że ongiś zupa ziemniaczana była daniem, którym raczyli się biedniejsi ludzie, bowiem ziemniaki były stosunkowo tanie, łatwo dostępne, nietrudne w uprawie i naprawdę sycące. Jednak nasz dzisiejszy przepis można określić jako "zupę na bogato" i to nie jest przesada. Mimo tego, że jest łatwa w wykonaniu, to jej smak jest tak wyborny, że bez dokładki się nie obejdzie. Co jest podstawą smaku oprócz ziemniaków? Francuski ser camembert i gałka muszkatołowa. Okazuje się, że te składniki tak kochają się z ziemniakami, że aż trudno uwierzyć.
REKLAMA
Zobacz wideo Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zobacz, co pysznego możesz zrobić z nich na kolację
Zupa ziemniaczana na bogato. Bez sera nie będzie aż tak pyszna
Składniki:
ok. 1 kg mączystych ziemniaków,
2 średnie pory (biała część),
1 cebula szalotka,
2 ząbki czosnku,
1,5 l bulionu (polecam wołowy, ale warzywny też się sprawdzi),
2 łyżki masła,
1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
2 krążki sera camembert,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Zupa ziemniaczana z serem - sposób wykonania:
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Por i cebulę posiekaj, a czosnek zmiel w prasce.
Przygotuj garnek lub szeroki rondel i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj posiekany por i cebulę, i podsmażaj, aż się zeszklą.
Dodaj ziemniaki i całość podsmażaj, aż ziemniaki miejscami się zarumienią. W tym czasie zajmij się serem - postaraj się usunąć białą otoczkę, która się nie ugotuje.
Całość zalej bulionem, dodaj czosnek oraz miąższ sera i gotuj, aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Następnie dodaj śmietankę i całość zmiksuj blenderem ręcznym.
Gotuj całość jeszcze przez kilka minut i dopraw do smaku przyprawami. Możesz dodać jeszcze suszony tymianek albo rozmaryn. Podawaj na ciepło z chipsem z boczku lub na zimno w postaci kremowego chłodnika.