• Link został skopiowany

Kupowałam, a paczka składała się w 90% z powietrza. Teraz robię je sama. Wychodzi taniej i zdrowo

Jak zrobić domowe chipsy? Chipsy to smakowita, jednak - trzeba przyznać - niezbyt zdrowa przekąska. Trudno się jej oprzeć, o czym wiedzą wszyscy miłośnicy tych chrupiących cienkich krążków. Nie znaczy to, że z chipsów od razu trzeba rezygnować. Na szczęście istnieją zdrowsze alternatywy przekąski, którą z łatwością przygotujesz samodzielnie w domu.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Jak zrobić domowe chipsy? Zdradzamy przepis na przyjemnie chrupiącą i zdrowszą wersję przekąski. Takie chipsy posmakują każdemu!

Zobacz wideo Przepis na stek wołowy z chipsami z buraka

Chipsy do zrobienia w domu - zdrowa przekąska na bazie popularnych warzyw korzeniowych 

Dlaczego warto sięgać po samodzielnie przygotowane chipsy? 

  • chipsy do zrobienia w domu są znacznie zdrowsze niż te sklepowe, a przy tym są porównywalnie chrupiące i po prostu smaczne
  • pozwalają zaspokoić potrzebę sięgnięcia po szybką przekąskę
  • dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych
  • są bardzo proste w przygotowaniu i bazują na łatwo dostępnych produktach
  • do przygotowania domowych chipsów można wykorzystać różne warzywa korzeniowe (np. marchew, pietruszkę, batata, buraka, selera), przez co każdy może wybrać smak, który trafia w jego gusta
  • chipsy do zrobienia w domu są świetną opcją na spotkania z przyjaciółmi i wieczór z filmem
  • można je serwować z różnego rodzaju sosami i dipami, które jeszcze bardziej podkręcają smak przekąski  

Domowe chipsy z warzyw - jak zrobić chipsy z marchewki?

Jak zrobić domowe chipsy z warzyw? Na początku proponujemy przepyszne chipsy z marchewki. Do przygotowania przekąski będą potrzebne:

  • 4 marchewki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:

  • Marchewki myjemy, suszymy, obieramy i kroimy w plastry
  • W misce mieszamy olej wraz z przyprawami
  • Mieszanką polewamy pokrojoną marchewkę, zwracając uwagę na to, aby była równomiernie rozprowadzona na całej powierzchni
  • Plastry marchewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie powinny się stykać)
  • Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
  • Pieczemy przez 20-25 minut (w zależności od grubości plastrów i mocy danego piekarnika)

Analogiczną metodą można przygotować domowe chipsy także z innych warzyw korzeniowych. Warto pamiętać o kilku zasadach:

  • warzywa powinny być pokrojone na równej wielkości kawałki, aby piekły się równomiernie
  • podany czas pieczenia jest orientacyjny, warto kontrolować stan wypieczenia chipsów, aby nie dopuścić do przypalenia
  • do przygotowania domowych chipsów z warzyw korzeniowych można użyć dowolnych przypraw
  • jeżeli chcemy, aby przekąska była bardziej pikantna, można dodać np. odrobinę pieprzu cayenne
  • domowe chipsy z piekarnika najlepiej smakują na świeżo, ale przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku, powinny być dobre nawet przez kilka dni
  • podczas pieczenia kawałki warzyw warto obrócić na drugą stronę, aby były równomiernie wysuszone 

Jak zrobić domowe chipsy z jarmużu?

Zdrową przekąskę można przygotować na różne sposoby. Ciekawą opcją są także chipsy z jarmużu. Jak zrobić domowe chipsy z tego warzywa? Będą potrzebne następujące składniki:

  • 1 opakowanie jarmużu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie 

Przygotowanie:

  • Jarmuż myjemy i suszymy
  • W razie potrzeby usuwamy twarde łodygi (potrzebne są tylko liście)
  • Jarmuż wrzucamy do miski
  • Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy
  • Dokładnie mieszamy, aby każdy listek był pokryty oliwą i przyprawami
  • Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby poszczególne liście nie stykały się ze sobą
  • Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (temperatura nie może być zbyt wysoka, bo cienkie listki jarmużu mogłyby się spalić) do momentu, aż jarmuż stanie się chrupiący i nabierze lekko brązowego koloru

Z czym podawać domowe chipsy z warzyw?  

Domowe chipsy z warzyw to przekąska, która idealnie smakuje w wersji solo, ale w celu wzbogacenia jej smaku, może być podawana także z dodatkami. Bardzo dobrze smakuje z dipami na bazie jogurtu, ale świetnie nadaje się także np. sos czosnkowy lub pomidorowy. Domowe chipsy warzywne można wziąć ze sobą na spacer lub przekąsić na drugie śniadanie w pracy.

Zobacz też: Mało składników, air fryer i dużo przyjemności z jedzenia. Te przepisy zasługują na Nagrodę Nobla

Więcej o: