Jak zrobić domowe chipsy? Zdradzamy przepis na przyjemnie chrupiącą i zdrowszą wersję przekąski. Takie chipsy posmakują każdemu!
Zobacz wideo Przepis na stek wołowy z chipsami z buraka
Chipsy do zrobienia w domu - zdrowa przekąska na bazie popularnych warzyw korzeniowych
Dlaczego warto sięgać po samodzielnie przygotowane chipsy?
- chipsy do zrobienia w domu są znacznie zdrowsze niż te sklepowe, a przy tym są porównywalnie chrupiące i po prostu smaczne
- pozwalają zaspokoić potrzebę sięgnięcia po szybką przekąskę
- dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych
- są bardzo proste w przygotowaniu i bazują na łatwo dostępnych produktach
- do przygotowania domowych chipsów można wykorzystać różne warzywa korzeniowe (np. marchew, pietruszkę, batata, buraka, selera), przez co każdy może wybrać smak, który trafia w jego gusta
- chipsy do zrobienia w domu są świetną opcją na spotkania z przyjaciółmi i wieczór z filmem
- można je serwować z różnego rodzaju sosami i dipami, które jeszcze bardziej podkręcają smak przekąski
Domowe chipsy z warzyw - jak zrobić chipsy z marchewki?
Jak zrobić domowe chipsy z warzyw? Na początku proponujemy przepyszne chipsy z marchewki. Do przygotowania przekąski będą potrzebne:
- 4 marchewki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Marchewki myjemy, suszymy, obieramy i kroimy w plastry
- W misce mieszamy olej wraz z przyprawami
- Mieszanką polewamy pokrojoną marchewkę, zwracając uwagę na to, aby była równomiernie rozprowadzona na całej powierzchni
- Plastry marchewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie powinny się stykać)
- Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
- Pieczemy przez 20-25 minut (w zależności od grubości plastrów i mocy danego piekarnika)
Analogiczną metodą można przygotować domowe chipsy także z innych warzyw korzeniowych. Warto pamiętać o kilku zasadach:
- warzywa powinny być pokrojone na równej wielkości kawałki, aby piekły się równomiernie
- podany czas pieczenia jest orientacyjny, warto kontrolować stan wypieczenia chipsów, aby nie dopuścić do przypalenia
- do przygotowania domowych chipsów z warzyw korzeniowych można użyć dowolnych przypraw
- jeżeli chcemy, aby przekąska była bardziej pikantna, można dodać np. odrobinę pieprzu cayenne
- domowe chipsy z piekarnika najlepiej smakują na świeżo, ale przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku, powinny być dobre nawet przez kilka dni
- podczas pieczenia kawałki warzyw warto obrócić na drugą stronę, aby były równomiernie wysuszone
Jak zrobić domowe chipsy z jarmużu?
Zdrową przekąskę można przygotować na różne sposoby. Ciekawą opcją są także chipsy z jarmużu. Jak zrobić domowe chipsy z tego warzywa? Będą potrzebne następujące składniki:
- 1 opakowanie jarmużu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Jarmuż myjemy i suszymy
- W razie potrzeby usuwamy twarde łodygi (potrzebne są tylko liście)
- Jarmuż wrzucamy do miski
- Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy
- Dokładnie mieszamy, aby każdy listek był pokryty oliwą i przyprawami
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby poszczególne liście nie stykały się ze sobą
- Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (temperatura nie może być zbyt wysoka, bo cienkie listki jarmużu mogłyby się spalić) do momentu, aż jarmuż stanie się chrupiący i nabierze lekko brązowego koloru
Z czym podawać domowe chipsy z warzyw?
Domowe chipsy z warzyw to przekąska, która idealnie smakuje w wersji solo, ale w celu wzbogacenia jej smaku, może być podawana także z dodatkami. Bardzo dobrze smakuje z dipami na bazie jogurtu, ale świetnie nadaje się także np. sos czosnkowy lub pomidorowy. Domowe chipsy warzywne można wziąć ze sobą na spacer lub przekąsić na drugie śniadanie w pracy.
Zobacz też: Mało składników, air fryer i dużo przyjemności z jedzenia. Te przepisy zasługują na Nagrodę Nobla