-
Haps
-
Jak przygotować
- Zbliża się Wielkanoc, czyli czas sałatek z jajkiem. Ta jest o niebo lepsza nawet od jarzynowej
Zbliża się Wielkanoc, czyli czas sałatek z jajkiem. Ta jest o niebo lepsza nawet od jarzynowej
Sałatka z jajkiem musi pojawić się na każdym wielkanocnym stole i chociaż do Wielkanocy jeszcze dużo czasu, warto powolutku zbierać pomysły na świąteczne menu. Mamy dziś przepis na sałatkę, który pamięta jeszcze czasy PRL-u. Jest łatwa, naprawdę pyszna i dużo szybsza w wykonaniu niż jarzynowa. Co jest ważne oprócz jajek? Marynowany smakołyk.
Przepisów na sałatki z jajkiem jest całe mnóstwo. Mamy sałatkę z jajkiem i tuńczykiem, z jajkiem i brokułem, słynna sałatka nicejska także ma w przepisie jajko. Dziś jednak zrobimy ukłon w stronę tradycji i smaków PRL-u. Sałatka z jajkiem, groszkiem i marynowanymi pieczarkami to prawdziwy przysmak i w moim rodzinnym domu, a także w domu mojego męża podaje się ją zawsze w Wielkanoc. Jest także jarzynowa, ale to sałatka jajeczna znika jako pierwsza. Jak ją zrobić? No cóż, nie ma w tym niczego skomplikowanego, ale wymieszanie z samym majonezem nie wystarczy. Przyda się jeszcze jeden składnik, który także powinien pojawić się na wielkanocnym stole. Chodzi o tarty chrzan - bez tego sałatka straci swój "pazur".
Zobacz wideo Zobacz przepis na sałatkę nicejską ze stekiem z tuńczyka
Najlepsza sałatka z jajkiem. I na Wielkanoc, i na imprezkę
Składniki:
- słoik marynowanych pieczarek (ok. 300 g),
- 10 jajek na twardo,
- puszka groszku konserwowego,
- 5 średnich ogórków kiszonych,
- 2 małe ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- majonez,
- musztarda,
- szczypiorek do dekoracji.
Sałatka z jajkiem, groszkiem i pieczarkami - sposób wykonania:
- Jajka ugotuj na twardo w wodzie z odrobiną octu - wówczas jeśli pękną podczas gotowania, to białko się nie rozpłynie.
- Kiedy jajka się gotują, przygotuj resztę składników. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, groszek odsącz z zalewy. Odsącz także pieczarki i również pokrój je w kostkę.
- Do miseczki włóż pieczarki, ogórki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Jajka ugotowane na twardo także pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników.
- Do miski ze składnikami dodaj 2 łyżki majonezu oraz łyżkę musztardy, nie żałuj pieprzu, jednak uważaj na sól. Dla smaku warto dodać także posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, by składniki się przegryzły.