Zbliża się Wielkanoc, czyli czas sałatek z jajkiem. Ta jest o niebo lepsza nawet od jarzynowej

Sałatka z jajkiem musi pojawić się na każdym wielkanocnym stole i chociaż do Wielkanocy jeszcze dużo czasu, warto powolutku zbierać pomysły na świąteczne menu. Mamy dziś przepis na sałatkę, który pamięta jeszcze czasy PRL-u. Jest łatwa, naprawdę pyszna i dużo szybsza w wykonaniu niż jarzynowa. Co jest ważne oprócz jajek? Marynowany smakołyk.

Przepisów na sałatki z jajkiem jest całe mnóstwo. Mamy sałatkę z jajkiem i tuńczykiem, z jajkiem i brokułem, słynna sałatka nicejska także ma w przepisie jajko. Dziś jednak zrobimy ukłon w stronę tradycji i smaków PRL-u. Sałatka z jajkiem, groszkiem i marynowanymi pieczarkami to prawdziwy przysmak i w moim rodzinnym domu, a także w domu mojego męża podaje się ją zawsze w Wielkanoc. Jest także jarzynowa, ale to sałatka jajeczna znika jako pierwsza. Jak ją zrobić? No cóż, nie ma w tym niczego skomplikowanego, ale wymieszanie z samym majonezem nie wystarczy. Przyda się jeszcze jeden składnik, który także powinien pojawić się na wielkanocnym stole. Chodzi o tarty chrzan - bez tego sałatka straci swój "pazur".

Zobacz wideo Zobacz przepis na sałatkę nicejską ze stekiem z tuńczyka

Najlepsza sałatka z jajkiem. I na Wielkanoc, i na imprezkę

Składniki:

  • słoik marynowanych pieczarek (ok. 300 g),
  • 10 jajek na twardo,
  • puszka groszku konserwowego,
  • 5 średnich ogórków kiszonych,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majonez,
  • musztarda,
  • szczypiorek do dekoracji.

Sałatka z jajkiem, groszkiem i pieczarkami - sposób wykonania:

  1. Jajka ugotuj na twardo w wodzie z odrobiną octu - wówczas jeśli pękną podczas gotowania, to białko się nie rozpłynie.
  2. Kiedy jajka się gotują, przygotuj resztę składników. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, groszek odsącz z zalewy. Odsącz także pieczarki i również pokrój je w kostkę.
  3. Do miseczki włóż pieczarki, ogórki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Jajka ugotowane na twardo także pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników.
  4. Do miski ze składnikami dodaj 2 łyżki majonezu oraz łyżkę musztardy, nie żałuj pieprzu, jednak uważaj na sól. Dla smaku warto dodać także posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, by składniki się przegryzły.
Więcej o: