Pizza ma swoich wiernych fanów, podobnie jak pierogi. O tym, że to pyszne propozycje nie tylko na obiad, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. A co, gdyby połączyć jedno z drugim? Włosi wpadli na to już w XIX wieku. Ten przepis na calzone zwali cię z nóg.
Jak zrobić calzone? Przepis na pizzę i pieroga w jednym. Fot. ed chechine / iStock
REKLAMA
REKLAMA
Calzone to specjał pochodzący z kuchni neapolitańskiej i apulijskiej, dziś jednak cieszy się popularnością nie tylko we Włoszech, lecz także na całym świecie. Pierwsze wzmianki pochodzą z drugiej połowy XIX wieku, a więc czasu, gdy włoskie podniebienia podbijała margherita. Danie przypomina mariaż pizzy i pieroga, ciasto z nadzieniem zawijane jest bowiem w charakterystyczny i dobrze znany Polakom kształt.
REKLAMA
Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego
Jakie nadzienie do calzone? Wrzuć to, co lubisz
Do środka calzone możesz wrzucić właściwie wszystko. W wersji najbardziej tradycyjnej nadzienie to prosciutto albo salami i mozzarella lub ricotta, często z dodatkiem parmezanu i włoskich pomidorów. W drożdżowe ciasto na pizzę zawija się też warzywa, mięso (np. z kurczaka lub mielone), pieczarki, szpinak z ricottą... Właściwie ogranicza nas tylko fantazja i to, co akurat mamy pod ręką. Warto zadbać o dodatki w postaci świeżej bazylii, suszonego oregano i tradycyjnego sosu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do środka wrzucić farsz typowy dla pierogów, np. kapustę z grzybami albo... ziemniaki z serem.
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej (najlepiej typu 00 na pizzę, ale może być też tortowa),
20 g świeżych drożdży (10 g suchych),
szklanka ciepłej wody (lub pół szklanki mleka i wody),
Zacznij od przygotowania rozczynu. Do połowy szklanki ciepłej wody albo mleka dodaj łyżkę mąki, sól, cukier i świeże rozdrobnione drożdże. Zamieszaj i odstaw na 20 minut, aż zaczną pracować, a w naczyniu pojawi się piana. Jeśli robisz ciasto z suchych drożdży, nie musisz przygotowywać zaczynu.
Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami lub zaczynem. Dodaj szczyptę soli i resztę ciepłej wody.
Zacznij wyrabiać, na koniec dodaj oliwę lub olej. Może to chwilę potrwać, ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Uformuj w kulkę, włóż do miski oprószonej odrobiną mąki, przykryj ręcznikiem i odstaw na ok. 1,5 godziny.
W międzyczasie przygotuj farsz. Pomidory lub przecier pomidorowy podgrzej na oliwie z oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą, aż uwolnisz aromat.
Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, zamieszaj, na koniec wrzuć pieczarki. Nie mieszaj ich, dopóki nie uwolnią wody. Smaż przez kilka minut, aż zmiękną. Na koniec dopraw i wymieszaj z oliwkami i suszonymi pomidorami.
Wyrośnięte ciasto przerzuć na blat. Ponownie wyrób i podziel na dwie lub trzy równe części. Każdą z nich rozwałkuj w owalny kształt.
Dolną połowę posmaruj sosem, zostawiając co najmniej 1 cm od brzegu ciasta. Wyłóż farsz, posyp startym serem.
Brzegi ciasta posmaruj wodą, by łatwiej było je zlepić. Górną połową przykryj farsz, dobrze sklej brzegi. Możesz je dodatkowo zasklepić widelcem lub zwinąć w falbankę.
Wyłóż pierogi na blaszkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw wyrośnięte calzone i piecz przez ok. 25 minut, aż będą zrumienione. Dla lepszego efektu przed pieczeniem możesz je wysmarować roztrzepanym żółtkiem lub wodą.