• Link został skopiowany

Pizza i pieróg w jednym. Tym farszem nawet Włoch by nie pogardził. Aż ślinka cieknie

Pizza ma swoich wiernych fanów, podobnie jak pierogi. O tym, że to pyszne propozycje nie tylko na obiad, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. A co, gdyby połączyć jedno z drugim? Włosi wpadli na to już w XIX wieku. Ten przepis na calzone zwali cię z nóg.
Calzone
Jak zrobić calzone? Przepis na pizzę i pieroga w jednym. Fot. ed chechine / iStock

Calzone to specjał pochodzący z kuchni neapolitańskiej i apulijskiej, dziś jednak cieszy się popularnością nie tylko we Włoszech, lecz także na całym świecie. Pierwsze wzmianki pochodzą z drugiej połowy XIX wieku, a więc czasu, gdy włoskie podniebienia podbijała margherita. Danie przypomina mariaż pizzy i pieroga, ciasto z nadzieniem zawijane jest bowiem w charakterystyczny i dobrze znany Polakom kształt.

Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Jakie nadzienie do calzone? Wrzuć to, co lubisz

Do środka calzone możesz wrzucić właściwie wszystko. W wersji najbardziej tradycyjnej nadzienie to prosciutto albo salami i mozzarella lub ricotta, często z dodatkiem parmezanu i włoskich pomidorów. W drożdżowe ciasto na pizzę zawija się też warzywa, mięso (np. z kurczaka lub mielone), pieczarki, szpinak z ricottą... Właściwie ogranicza nas tylko fantazja i to, co akurat mamy pod ręką. Warto zadbać o dodatki w postaci świeżej bazylii, suszonego oregano i tradycyjnego sosu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do środka wrzucić farsz typowy dla pierogów, np. kapustę z grzybami albo... ziemniaki z serem.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (najlepiej typu 00 na pizzę, ale może być też tortowa),
  • 20 g świeżych drożdży (10 g suchych),
  • szklanka ciepłej wody (lub pół szklanki mleka i wody),
  • łyżka oliwy lub oleju,
  • łyżka mąki,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli.

Składniki na farsz:

  • 200 g pieczarek,
  • 2 cebule, najlepiej czerwone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 100 g mozzarelli,
  • 100 g parmezanu (możesz dać 200 g mozzarelli),
  • sól, pieprz, bazylia i oregano do smaku,
  • garść pokrojonych czarnych oliwek i 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów - opcjonalnie.

Sos:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego i łyżkę wody lub pół szklanki pomidorów z puszki,
  • łyżka oliwy,
  • mały ząbek czosnku,
  • sól, oregano do smaku (daj mniej soli, jeśli używasz parmezanu).
Calzone z salsą pomidorową - krok 5
Calzone z salsą pomidorową - krok 5 Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Przepis na domowe calzone. Sekret tkwi w sosie

Zacznij od przygotowania rozczynu. Do połowy szklanki ciepłej wody albo mleka dodaj łyżkę mąki, sól, cukier i świeże rozdrobnione drożdże. Zamieszaj i odstaw na 20 minut, aż zaczną pracować, a w naczyniu pojawi się piana. Jeśli robisz ciasto z suchych drożdży, nie musisz przygotowywać zaczynu.

  1. Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami lub zaczynem. Dodaj szczyptę soli i resztę ciepłej wody.
  2. Zacznij wyrabiać, na koniec dodaj oliwę lub olej. Może to chwilę potrwać, ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
  3. Uformuj w kulkę, włóż do miski oprószonej odrobiną mąki, przykryj ręcznikiem i odstaw na ok. 1,5 godziny.
  4. W międzyczasie przygotuj farsz. Pomidory lub przecier pomidorowy podgrzej na oliwie z oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą, aż uwolnisz aromat.
  5. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w drobną kostkę.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, zamieszaj, na koniec wrzuć pieczarki. Nie mieszaj ich, dopóki nie uwolnią wody. Smaż przez kilka minut, aż zmiękną. Na koniec dopraw i wymieszaj z oliwkami i suszonymi pomidorami.
  7. Wyrośnięte ciasto przerzuć na blat. Ponownie wyrób i podziel na dwie lub trzy równe części. Każdą z nich rozwałkuj w owalny kształt.
  8. Dolną połowę posmaruj sosem, zostawiając co najmniej 1 cm od brzegu ciasta. Wyłóż farsz, posyp startym serem.
  9. Brzegi ciasta posmaruj wodą, by łatwiej było je zlepić. Górną połową przykryj farsz, dobrze sklej brzegi. Możesz je dodatkowo zasklepić widelcem lub zwinąć w falbankę.
  10. Wyłóż pierogi na blaszkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  11. Wstaw wyrośnięte calzone i piecz przez ok. 25 minut, aż będą zrumienione. Dla lepszego efektu przed pieczeniem możesz je wysmarować roztrzepanym żółtkiem lub wodą.
Więcej o: