Sklepowe pasty to już przeszłość. Z kawałka szynki robię kulinarne arcydzieło. Znika od razu

Jakie pasty można zrobić do kanapek? Jajeczna i rybna może się schować, gdy na stole kładę obłędne smarowidło z szynką. Zaraz sięga po nie las rąk, więc od razu przygotowuję więcej niż jeden słoiczek.

Jeśli masz już dosyć tradycyjnych wersji śniadań i kolacji, mamy dla ciebie ciekawe urozmaicenie. Szynka to idealny dodatek na kanapki, który pojawia się zazwyczaj na pieczywie w postaci plasterków. Można go jednak nieco urozmaicić, tworząc istne kulinarne arcydzieło. 

Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek

Z czego można zrobić pastę na kanapki? Główny składnik robi robotę

Wystarczy blender i kilka prostych składników, a efekt to szybka i smaczna pasta. To idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru wędliny, zwłaszcza jeśli jest sucha lub słabo doprawiona. Można ją wzbogacić o dodatki, takie jak ogórki, suszone pomidory, jajka czy ulubione zioła. Ostateczny rezultat, jaki osiągniesz, zależy wyłącznie od twoich preferencji. 

Lista potrzebnych składników:

  • 250 g szynki,
  • średnia cebula,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny (np. szczypiorek, koperek)
  • ogórek konserwowy, drobno posiekany
  • sól i czarny pieprz do smaku.
Szynka
Szynka Szynka, Fot. Pawel Kacperek / iStock

Jak zrobić pastę z szynką? Chwila roboty i można cieszyć się jej smakiem

Nie ma prostszej pasty kanapkowej do przygotowania. Smarowidło przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku przez maksymalnie 2-3 dni.

  1. Szynkę kroimy w mniejsze kawałki, aby łatwiej było ją zmiksować w blenderze.
  2. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki, a ogórka konserwowego drobno siekamy.
  3. Wszystkie składniki (szynkę, cebulę, ogórek, majonez, musztardę oraz posiekaną zieleninę) wrzucamy do miski blendera.
  4. Dodajemy sól oraz pieprz do smaku i miksujemy wszystko na gładką pastę. Jeśli smarowidło jest zbyt suche, można dodać jeszcze odrobinę majonezu.
  5. Gotową pastą smarujemy kanapki lub podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o: