Ciasto z gruszkami przebija słynną szarlotkę babci. Podałam na deser. Teściowa wzięła 3 dokładki
Szarlotka? Pyszna, ale z tym wypiekiem nie ma szans. Wpakowałam jeden owoc. Teściowa wzięła 3 dokładki
REKLAMA
Aleksandra Romaszko
Ciasto z kruszonką to klasyka wśród wypieków, która zawsze cieszy smakiem i chrupiącą teksturą. Szczególnie popularne są słodkości z dodatkiem owoców, a najczęściej wybierane te z jabłkami. Jednak dziś zamienimy je na coś innego.
3
Fot. iStock, A_Lein
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Gruszki to jedne z tych owoców, które nie tylko są smaczne w świeżej postaci, lecz także sprawdzają się po obróbce. Można wyczarować z nich ciasta drożdżowe, nadziewane bułeczki, a nawet dżemy i soki. Wiele osób decyduje się także na przechowywanie kawałków w słoikach, by móc cieszyć się ich smakiem poza sezonem. Natomiast w moim domu często gościł wypiek, który przebijał nawet szarlotkę. Mama zamykała gruszki w kruchym cieście, wypiekała i podawała z bitą śmietaną lub lodami. Jaki był tego efekt? Blacha znikała w kilka minut.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Kruche ciasto z gruszkami i kruszonką. Deser, który sprawdzi się na każdą okazję
Połączenie delikatnego, maślanego ciasta, soczystych owoców oraz chrupiącej kruszonki sprawia, że każdy kęs jest przyjemnością. Ten deser doskonale smakuje i przyciąga wzrok gości. Świetnie komponuje się z ciepłą herbatą.
Ciasto z gruszkami. Prosty przepis na wypiek lepszy niż z cukierni
Przygotowanie ciasta z gruszkami i kruszonką jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jeśli masz już wszystkie potrzebne składniki, poniżej znajdziesz instrukcję, jak krok po kroku je przyrządzić. Ostrzegam, że warto zrobić dwie blachy, bo jedna to za mało.
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. Dodaj zimne masło pokrojone w mniejsze kawałki i rozetrzyj palcami, aż uzyskasz konsystencję kruszonki. Dodaj żółtko i zimną wodę, a następnie szybko zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Posyp cukrem i cynamonem, wymieszaj.
W misce wymieszaj mąkę i cukier. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj, aż uzyskasz kruszonkę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wyłóż nim formę do pieczenia (o średnicy około 24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Następnie dodaj przygotowane owoce i posyp kruszonką.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40-45 minut, aż kruszonka będzie złocista, a gruszki miękkie. Podawaj na ciepło, z ulubionymi dodatkami.