Miałam w życiu taki etap, kiedy zawsze smarowałam chleb masłem. To była dla mnie oczywista oczywistość i nie wyobrażałam sobie, że można jeść inaczej (używałam masła nawet pod dżem, wyjątkiem był tylko krem czekoladowy, który lądował bezpośrednio na chlebie). Potem przestałam w ogóle go używać i nie smarowałam chleba niczym. Jednak za każdym razem, gdy zdarzało mi się gdzieś zjeść kromkę z masłem, przypominałam sobie, jak dobre jest to połączenie. Do momentu, aż nie zaczęłam smarować go czymś innym.
Ten inny produkt nie jest niczym innowacyjnym i szokującym. Chodzi bowiem o serek śmietankowy. Od kiedy go używam, kanapki mają znacznie więcej smaku, niż gdy smarowałam je masłem (a na pewno więcej niż wtedy, gdy nie smarowałam niczym). Świetnie łączy się nie tylko z warzywami takimi jak pomidory, ogórki czy rzodkiewka, lecz także pasuje do dżemów i konfitur, jajek, a nawet awokado.
Pozytywnie o serku śmietankowym wypowiedział się dietetyk kliniczny z Centrum Respo i doktorant Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Jakub Woźniak.
Ma mniej kalorii, jest źródłem pełnowartościowego białka, ma go zwykle 6 g na 100 g produktu, i ma niewiele tłuszczu, bo zwykle 20 g na 100 g produktu
- wyjaśnia w wideo na Youtubie.
Serek śmietankowy ma też mniej kwasów tłuszczowych nasyconych niż masło. Ich nadmierne spożycie przekłada się na wzrost cholesterolu LDL (tzw. złego), co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Dietetyk radzi, by wybierać serki śmietankowe z jak najprostszym składem. Nie powinny mieć zbędnych dodatków, aromatów, regulatorów kwasowości oraz skrobi.
Jeśli nie chcesz kupować serka śmietankowego w sklepie, możesz spróbować zrobić go samodzielnie. Są na to różne sposoby. Można zblendować lub zmiksować razem biały ser (tłusty lub chudy), śmietanę lub jogurt naturalny oraz sól do smaku. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
Inny sposób zakłada użycie samych jogurtów w stylu greckim oraz ulubionych przypraw. Należy połączyć składniki, a potem przełożyć do gazy, zawiązać i zawiesić taki pakunek nad garnkiem lub miską na całą noc. Po odcieknięciu płynu mieszanka powinna zmienić konsystencję na nadającą się do smarowania. Jeżeli tak nie jest, można z powrotem zawiesić go w gazie jeszcze na parę godzin.
Serek śmietankowy można też zrobić z mleka z dodatkiem soku z cytryny i soli. Wystarczy przelać mleko do garnka, posolić i podgrzać do temperatury ok. 95 stopni. Wtedy należy wlać sok z cytryny, wymieszać i podgrzewać na małej mocy palnika. Powinno dojść do rozwarstwienia i wytrącenia się sera. Wówczas przelewamy zawartość garnka do gazy rozwieszonej nad miską lub sitem, by ser się odsączył. Do gotowego, odciśniętego serka można dodać ulubione dodatki.
Jeśli nie przekonuje cię smarowanie kanapek serkiem, możesz użyć innych produktów. Warto sięgnąć np. po hummus (można zrobić go też w domu, u nas znajdziesz przepis), pasty warzywne lub z awokado (czyli guacamole).