Zupa rumfordzka to danie, którego nazwa pochodzi od Benjamina Thompsona hr. Rumforda, brytyjskiego działacza społecznego i wynalazcy. To właśnie on opracował jej recepturę. Na ziemiach polskich pojawiła się na początku XIX wieku. Była przygotowywana przez organizacje społeczno-charytatywne prowadzące kuchnie dla ubogich i bezdomnych. Jej smak to połączenie krupniku i grochówki. W dodatku jest gęsta i wysokokaloryczna, dlatego przyrządzano ją dla osób pracujących fizycznie.
Zupa ta, choć zapomniana, może z powodzeniem wrócić do łask. Lista składników nie jest długa, a jeśli masz ochotę, możesz wzbogacić ją o różnorodne mięsa. Kiedyś była przyrządzana na wywarze z kości, tłuszczu zwierzęcego lub skór wieprzowych.
Składniki:
Jak mówi tradycyjny przepis, fasola lub groch muszą być rozgotowane. Następnie dodaje się pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę lub ryż i warzywa. Jeśli jednak nie lubisz takiej konsystencji, możesz gotować składniki nieco krócej.
Sposób przygotowania: