• Link został skopiowany

Kiedyś jadano ją codziennie. Smakuje jak krupnik i grochówka. Jedna porcja zapełnia brzuch

Zupy goszczą w niemal każdej polskiej kuchni. Zazwyczaj przygotowujemy rosół lub pomidorową, jednak warto wrócić do dawnych lat i spróbować czegoś zupełnie nowego. Przykładem jest zupa rumfordzka, która miała zadanie napełnić brzuch niewielkim kosztem.
Zupa rumfordzka
Fot. Gestumblindi, CC0, via Wikimedia Commons

Zupa rumfordzka to danie, którego nazwa pochodzi od Benjamina Thompsona hr. Rumforda, brytyjskiego działacza społecznego i wynalazcy. To właśnie on opracował jej recepturę. Na ziemiach polskich pojawiła się na początku XIX wieku. Była przygotowywana przez organizacje społeczno-charytatywne prowadzące kuchnie dla ubogich i bezdomnych. Jej smak to połączenie krupniku i grochówki. W dodatku jest gęsta i wysokokaloryczna, dlatego przyrządzano ją dla osób pracujących fizycznie.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Zupa rumfordzka. Przepis na tradycyjne danie, które zaspokoi głód

Zupa ta, choć zapomniana, może z powodzeniem wrócić do łask. Lista składników nie jest długa, a jeśli masz ochotę, możesz wzbogacić ją o różnorodne mięsa. Kiedyś była przyrządzana na wywarze z kości, tłuszczu zwierzęcego lub skór wieprzowych.

Składniki:

  • 300 g grochu,
  • 500 g wędzonej słoniny,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • mały seler,
  • biała część pora,
  • 4 ziemniaki,
  • 50 g kaszy jęczmiennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki cukru.

Stare przepisy na obiad. Jak przygotować zupę rumfordzką?

Jak mówi tradycyjny przepis, fasola lub groch muszą być rozgotowane. Następnie dodaje się pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę lub ryż i warzywa. Jeśli jednak nie lubisz takiej konsystencji, możesz gotować składniki nieco krócej. 

Sposób przygotowania:

  1. Namocz groch przez kilka godzin (najlepiej całą noc). Następnie ugotuj go w wodzie, aż będzie miękki. Na sam koniec zmiksuj na gładką masę.
  2. Obierz marchewki, pietruszkę, seler i por. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki i gotuj w litrze wody z dodatkiem soli i cukru, aż będą miękkie. Odcedź, zachowując wywar.
  3. Do zmiksowanego grochu dodaj ugotowane warzywa wraz z wywarem oraz kaszę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj zupę na małym ogniu, aż składniki będą miękkie.
  4. Wędzoną słoninę pokrój w plasterki i smaż na suchej patelni, aż będzie chrupiąca. Dodaj ją do zupy. Na sam koniec dopraw według smaku.
Więcej o: