Kotletowi tradycjonaliści mogą nieco kręcić nosem, ale tylko do pierwszego kęsa. Tym kotletom brokułowo-jajecznym trudno się bowiem oprzeć. Są mięciutkie i mają naprawdę dużo smaku. To też dobry sposób, by przemycić do swojej diety nieco więcej warzyw. Brokuły zawierają sporo cennych składników. Są to m.in. witaminy: A, C, E, K oraz z grupy B: B2 i B6. Ponadto dostarczają nam błonnika, który usprawnia działanie układu pokarmowego i trawienie. Są także źródłem sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem działającym m.in. antynowotworowo.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Brokuł kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Łodygi nie wyrzucamy, ona też nadaje się do jedzenia. Pięć jajek ugotuj na twardo. Cebulę z kolei obierz z łupiny, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle do zeszklenia.
Ugotowany brokuł oraz ugotowane jajka pokrój drobno i przełóż do dużej miski. Wymieszaj, dodaj podsmażoną cebulę oraz starty ser i znów wymieszaj. Do masy na kotlety jajeczno-brokułowe wbij pozostałe surowe jajka, dopraw do smaku i wymieszaj po raz ostatni.
Dłonie zwilż pod kranem i lep z masy nieduże kotlety. Potem każdy obtaczaj w bułce tartej. Smaż je na rozgrzanym oleju z każdej strony. Powinny się ładnie zarumienić. Po usmażeniu każdy kotlet odsącz z nadmiaru tłuszczu. Pomoże ci w tym ręcznik papierowy. Kotlety brokułowe podawaj z ulubionym sosem. Dobrze pasuje np. czosnkowy.