• Link został skopiowany

Sklepowe puszki nie mają z nim szans. Najlepsze domowe smarowidło zrób z takich ryb

Myślę, że każdy miłośnik ryb zgodzi się ze mną, że paprykarz jest pyszny. Ale może być dużo pyszniejszy, gdy słynne smarowidło zrobisz samodzielnie w domu. To nic prostszego, ale musisz wiedzieć, jaką rybę wybrać. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić najpyszniejszy paprykarz. Kanapki z nim będą znikać z prędkością światła.
Jak się robi domowy paprykarz?
Paprykarz. Fot. Cezary Aszkiełowicz / Agencja Wyborcza.pl

Paprykarz to zdecydowanie jedno z naszych ulubionych smarowideł na kanapki i prawdopodobnie w lodówce co drugiego Polaka znajduje się puszka z tym specjałem. Paprykarz jest smaczny, tu nie trzeba się kłócić, ale umówmy się: wszystko, co domowe, jest po prostu lepsze. Przede wszystkim - wiemy, co jemy i nie musimy szukać okularów, by przeczytać skład produktu napisany na etykiecie małym druczkiem. Jak zatem zrobić najlepszy paprykarz w domu? Wszystko zaczyna się od dobrej ryby i nie musi to być makrela. 

Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować

Jaką rybę wybrać do paprykarzu?

Opcji jest sporo, od tuńczyka w puszce w sosie własnym po niedojedzony filet z wczorajszego obiadu, ale jeśli chcesz zrobić naprawdę pyszny paprykarz, warto dobrze rozejrzeć się po półkach sklepowych. Uważam, że zdecydowanie najlepsze w przygotowaniach past rybnych są wędzony morszczuk, halibut i karmazyn. Mięso tych ryb jest delikatne, dość zwarte i zawiera całe mnóstwo witamin. Nie będzie tak tłuste, jak wędzona makrela czy pstrąg, dlatego też należy je bardziej rozdrobnić podczas przygotowywania paprykarzu. Te ryby z łatwością dostępne są w marketach oraz sklepach rybnych. Jeśli już uda ci się je kupić, możemy zaczynać przygotowanie pysznego, domowego paprykarzu.

Domowy paprykarz. Lepszego nie skrywa żadna puszka

Składniki:

  • ok. 500 g wędzonej ryby (morszczuk, karmazyn lub inna niezbyt tłusta ryba),
  • 200 g ryżu krótkoziarnistego,
  • 150 ml lekkiego bulionu warzywnego,
  • 2 białe cebule,
  • 2 marchewki,
  • koncentrat pomidorowy,
  • olej,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka wedle uznania.

Domowy paprykarz - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania ryb. Zdejmij z nich skórę i dokładnie obierz mięso z ości. Rybę przełóż do miski i widelcem lub ręcznie poszarp na małe kawałki.
  2. W osolonej wodzie ugotuj ryż. Powinien być ugotowany na sypko (al dente). Następnie odcedź i ostudź.
  3. W szerokim garnku lub na dużej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Dodaj drobno posiekane cebule i podsmażaj, aż się zeszklą. Ważne, żeby smażyły się na niewielkiej mocy palnika. Do zeszklonej cebuli dodaj marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach. Dodaj 4-5 łyżek koncentratu i podsmażaj całość, aż marchewka nieco zmięknie.
  4. Następnie wlej na patelnię gorący bulion i na średniej mocy palnika duś całość przez ok. 15 min. Po tym czasie dodaj rybę oraz ryż i dokładnie całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą.

Gotowy paprykarz przełóż do miseczek i poczekaj, aż ostygnie i nieco stężeje. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Spokojnie wytrzyma pięć dni, chociaż pewnie zniknie szybciej. 

Więcej o: