Czy istnieje coś cudowniejszego od domu pachnącego świeżymi bułeczkami? Jeśli zastanawiasz się nad odpowiedzią, to musisz się przekonać. Te są mistrzowskie, bo nic tak dobrze nie smakuje, jak mięciutkie, maślane bułeczki z masełkiem lub dżemem. Jak je zrobić? Uwaga: będzie łatwiej, niż się spodziewasz.
zi3000 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Wiem, że już pytałam i że w zasadzie jest to pytanie retoryczne, ale czy istnieje coś lepszego niż świeże, mięciutkie bułeczki, których aromat wypełnia cały dom i sprawia, że wszystkim cieknie ślinka? No, może wygrana na loterii, ale to porównywalny poziom szczęścia, przynajmniej dla miłośników domowego pieczywa. Jak zrobić najpyszniejsze bułeczki maślane? Nic prostszego - ten przepis nie może się nie udać i poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba szczerze wątpiąca w swoje umiejętności. Jak zatem zabrać się za te pyszne bułeczki? Pamiętaj o cieple - domowe pieczywo na drożdżach kocha ciepło tak, jak kiedyś Marek Mostowiak kochał Hankę.
REKLAMA
Zobacz wideo Bułeczki z pieczarkami to jest to, czego potrzebujesz. Najlepsza przekąska
Domowe bułeczki maślane - za ten aromat można dobrowolnie iść na stos
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej typ 450 lub 500,
1 szklanka ciepłego mleka (250 ml),
25 g świeżych drożdży (1/4 kostki),
100 g masła,
2 jajka,
2 łyżki cukru,
szczypta soli.
Bułeczki maślane - sposób wykonania:
Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski wkrusz drożdże i dodaj płaską łyżeczkę cukru. Rozetrzyj drożdże z cukrem i dodaj odrobinę letniego mleka. Pamiętaj, że mleko nie powinno mieć więcej niż 25-30 stopni. Wyższa temperatura może zabić drożdże.
Całość wymieszaj i odstaw, by drożdże zaczęły pracować. Kiedy rozczyn pracuje, rozpuść masło w rondelku i pozostaw je do ostudzenia.
Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie wlej rozczyn, roztopione i lekko ostudzone masło, resztę mleka, resztę cukru, wbij jajka i całość energicznie zagnieć. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Kiedy osiągniesz już odpowiednią konsystencję ciasta, uformuj z niego kulę i przykryj miskę ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Kiedy ciasto zdecydowanie powiększyło swoją objętość, ponownie je zagnieć i podziel na 15 części (lub tyle, ile chcesz mieć bułeczek) i formuj dłońmi kulki.
Uformowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na ok. 50 minut. Powinny podwoić swoją objętość, jeśli zaczną się stykać, nie przejmuj się.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gorące bułeczki ostudź na kratce.