• Link został skopiowany

Przepis na biszkopt z sześciu jajek. Pięknie się wspina i nie opada

Zrobienie biszkoptu spędza ci sen z powiek? A może już masz dość biszkoptowych porażek i zastanawiasz się, czy da się go zrobić idealnie? Jeśli tak, mamy dla ciebie sprawdzony przepis na biszkopt z sześciu jajek, który rośnie jak na sterydach i nie opada po upieczeniu. Musisz pamiętać o ważnej zasadzie i nietypowym dodatku.
Biszkopt
Fot. istockphoto.com/ autor Liudmila Chernetska

Biszkopt jest podstawą wielu ciast i tortów. Świetnie smakuje sam w sobie przełożony jakimś pysznym kremem, ale także po prostu "na sucho", ewentualnie z lukrem lub cukrem pudrem. Niestety biszkopt to ciasto dość kapryśne i bywa, że nie chce rosnąć i zamienia się w zakalec. Czasami z kolei rośnie pięknie, ale po upieczeniu opada i traci swój wygląd, a nas doprowadza do szewskiej pasji. Z naszym przepisem żadna biszkoptowa katastrofa ci nie grozi. Biszkopt z sześciu jajek uda ci się perfekcyjnie, ale musisz zapamiętać bardzo ważną zasadę - wszystkie składniki muszą mieć tę samą, najlepiej pokojową temperaturę. Przyda się także jeden dodatek, a chodzi o spirytus. Wystarczy zaledwie odrobinka, by biszkopt pięknie wspiął się po ściankach blaszki i po upieczeniu zachował piękny, pełny kształt. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną szarlotkę królewską

Biszkopt z sześciu jajek. Perfekcyjny za każdym razem

Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • 1 pełna szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki, najlepiej tortowej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 niepełne łyżki spirytusu, możesz zastąpić innym, mocnym alkoholem, 
  • szczypta soli.

Idealny biszkopt z sześciu jajek - sposób wykonania:

  1. Zanim zaczniesz, upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Zatem wcześniej wyjmij jajka z lodówki, by nieco się ociepliły.
  2. Przygotuj miskę. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj ze spirytusem lub innym mocnym alkoholem (może być koniak) i proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem i solą. Pamiętaj, by cukier dosypywać partiami.
  3. Kiedy uzyskasz jasną i lśniącą pianę, dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Następnie dodawaj partiami mąkę i mąkę ziemniaczaną, miksując na wolnych obrotach.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i jej dno wysmaruj masłem i kaszą manną. Boków nie smaruj - biszkopt musi się "wspinać". Następnie przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z funkcją góra-dół. Piecz przez ok. 35 minut.
  5. Po upieczeniu studź biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Biszkopt pokrój na blaty, gdy będzie już całkowicie ostudzony.
Więcej o: