Zrobienie biszkoptu spędza ci sen z powiek? A może już masz dość biszkoptowych porażek i zastanawiasz się, czy da się go zrobić idealnie? Jeśli tak, mamy dla ciebie sprawdzony przepis na biszkopt z sześciu jajek, który rośnie jak na sterydach i nie opada po upieczeniu. Musisz pamiętać o ważnej zasadzie i nietypowym dodatku.
Fot. istockphoto.com/ autor Liudmila Chernetska
REKLAMA
REKLAMA
Biszkopt jest podstawą wielu ciast i tortów. Świetnie smakuje sam w sobie przełożony jakimś pysznym kremem, ale także po prostu "na sucho", ewentualnie z lukrem lub cukrem pudrem. Niestety biszkopt to ciasto dość kapryśne i bywa, że nie chce rosnąć i zamienia się w zakalec. Czasami z kolei rośnie pięknie, ale po upieczeniu opada i traci swój wygląd, a nas doprowadza do szewskiej pasji. Z naszym przepisem żadna biszkoptowa katastrofa ci nie grozi. Biszkopt z sześciu jajek uda ci się perfekcyjnie, ale musisz zapamiętać bardzo ważną zasadę - wszystkie składniki muszą mieć tę samą, najlepiej pokojową temperaturę. Przyda się także jeden dodatek, a chodzi o spirytus. Wystarczy zaledwie odrobinka, by biszkopt pięknie wspiął się po ściankach blaszki i po upieczeniu zachował piękny, pełny kształt.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną szarlotkę królewską
Biszkopt z sześciu jajek. Perfekcyjny za każdym razem
Idealny biszkopt z sześciu jajek - sposób wykonania:
Zanim zaczniesz, upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Zatem wcześniej wyjmij jajka z lodówki, by nieco się ociepliły.
Przygotuj miskę. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj ze spirytusem lub innym mocnym alkoholem (może być koniak) i proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem i solą. Pamiętaj, by cukier dosypywać partiami.
Kiedy uzyskasz jasną i lśniącą pianę, dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Następnie dodawaj partiami mąkę i mąkę ziemniaczaną, miksując na wolnych obrotach.
Przygotuj formę do pieczenia i jej dno wysmaruj masłem i kaszą manną. Boków nie smaruj - biszkopt musi się "wspinać". Następnie przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z funkcją góra-dół. Piecz przez ok. 35 minut.
Po upieczeniu studź biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Biszkopt pokrój na blaty, gdy będzie już całkowicie ostudzony.