Skoro można zrobić ciasto z marchewki, fasoli, buraka i szpinaku, to dlaczego nie z pomidorów? Na szczęście są osoby, które nie boją się eksperymentować w kuchni i wpadły na to, że ciasto pomidorowe to może być istna bomba smaku. Dopełnieniem pomidorowego aromatu są korzenne przyprawy oraz bakaliowe dodatki, czyli orzechy włoskie oraz suszona żurawina. Dobrze upieczone ciasto pomidorowe wychodzi miękkie jak gąbeczka, wilgotne i puszyste. W gruncie rzeczy pod względem wyglądu i struktury jest podobne do marchewkowego. Zresztą przekonaj się o tym na własnym języku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Miękkie masło pokrój na mniejsze kawałki i utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Potem dodaj jajko i miksuj jeszcze przez chwilę. Następnie wlej przecier i wsyp przyprawę korzenną. Wymieszaj składniki do połączenia i dosyp do nich mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z sodą. Znów wymieszaj.
Na koniec do naczynia dodaj sól, żurawinę oraz posiekane orzechy. Ostatni raz wymieszaj masę do połączenia. Będzie dość gęsta i lekko pomarańczowa.
Keksówkę posmaruj cienką warstwą oleju. Przełóż do niej masę na ciasto pomidorowe i wyrównaj wierzch silikonową łopatką. Piecz w 170 stopniach przez 50 minut. Gdy ciasto pomidorowe wystygnie, możesz udekorować je polewą z serka śmietankowego i cukru pudru.
Jak ją zrobić? W misce wymieszaj 4 łyżki masła (lepiej, żeby było miękkie, łatwiej się rozpuści), 115 g serka śmietankowego i 2 łyżki mleka. Następnie dosyp szklankę cukru pudru. Polewa po dokładnym wymieszaniu ma konsystencję lukru i tak też się prezentuje, gdy zastygnie na cieście. Wierzch można jeszcze posypać posiekanymi orzechami.