• Link został skopiowany

Szybciutkie placuszki bez miksera. Tak delikatne i puszyste, że racuchy się chowają

Lubisz racuchy, ale nie masz czasu bawić się z ciastem drożdżowym? A może masz ochotę na pyszne placuszki, ale mikser odmówił posłuszeństwa? Nic straconego. Dziś mamy przepis, który spełni marzenia każdego o puszystych i delikatnych placuszkach. Weź pyszny serek z grudkami i powoli nagrzewaj patelnię.
Placki z serka wiejskiego
Mukha Alena /Shutterstock

Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale od dziś każdy posiłek będzie najważniejszy i najpyszniejszy, jeśli zaserwujesz te pyszne placuszki z serka wiejskiego. Przepis na placki z serka wiejskiego jest bardzo, ale to bardzo łatwy i, co ważne, nie musisz nawet szukać miksera - wystarczy trzepaczka i dwie zasady. Jedna jest ogólna i pewnie znasz ją z naszych innych przepisów na placuszki - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drugą ważną zasadą jest to, by nie mieszać składników za długo, a jedynie do momentu, aż się połączą. Wówczas nie uszkodzisz struktury piany, a kawałki grudek z serka wiejskiego wciąż będą wyczuwalne. 

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Delikatne placki z serka wiejskiego. Tak łatwe, że mikser jest niepotrzebny

Składniki:

  • 80 g mąki pszennej,
  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 średnie jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru,
  • olej lub masło klarowane do smażenia,
  • owoce lub bita śmietana do podania.

Placki z serka wiejskiego - sposób wykonania:

  1. Na początku upewnij się, że wszystkie składniki, a zwłaszcza serek i jajka, mają temperaturę pokojową. Następnie białka oddziel od żółtek. Żółtka przełóż do miski, a białka ubij na sztywno. Możesz dodać do ubijania szczyptę soli, wówczas piana będzie sztywniejsza.
  2. Do miski z żółtkami dodaj serek wiejski, cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Następnie całość delikatnie wymieszaj, uważając przy tym, żeby nie uszkodzić grudek serka.
  3. Dodaj pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszaj. Miskę z ciastem odstaw na kilka minut, by gluten zawarty w mace związał składniki. 
  4. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej odrobinę oleju lub masła klarowanego. Głęboką łyżką nakładaj porcje ciasta na placuszki i smaż na umiarkowanym ogniu, aż staną się złote i apetyczne. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o: