Lubisz racuchy, ale nie masz czasu bawić się z ciastem drożdżowym? A może masz ochotę na pyszne placuszki, ale mikser odmówił posłuszeństwa? Nic straconego. Dziś mamy przepis, który spełni marzenia każdego o puszystych i delikatnych placuszkach. Weź pyszny serek z grudkami i powoli nagrzewaj patelnię.
Mukha Alena /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale od dziś każdy posiłek będzie najważniejszy i najpyszniejszy, jeśli zaserwujesz te pyszne placuszki z serka wiejskiego. Przepis na placki z serka wiejskiego jest bardzo, ale to bardzo łatwy i, co ważne, nie musisz nawet szukać miksera - wystarczy trzepaczka i dwie zasady. Jedna jest ogólna i pewnie znasz ją z naszych innych przepisów na placuszki - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drugą ważną zasadą jest to, by nie mieszać składników za długo, a jedynie do momentu, aż się połączą. Wówczas nie uszkodzisz struktury piany, a kawałki grudek z serka wiejskiego wciąż będą wyczuwalne.
REKLAMA
Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik
Delikatne placki z serka wiejskiego. Tak łatwe, że mikser jest niepotrzebny
Składniki:
80 g mąki pszennej,
200 g serka wiejskiego,
2 średnie jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 łyżeczki cukru pudru,
olej lub masło klarowane do smażenia,
owoce lub bita śmietana do podania.
Placki z serka wiejskiego - sposób wykonania:
Na początku upewnij się, że wszystkie składniki, a zwłaszcza serek i jajka, mają temperaturę pokojową. Następnie białka oddziel od żółtek. Żółtka przełóż do miski, a białka ubij na sztywno. Możesz dodać do ubijania szczyptę soli, wówczas piana będzie sztywniejsza.
Do miski z żółtkami dodaj serek wiejski, cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Następnie całość delikatnie wymieszaj, uważając przy tym, żeby nie uszkodzić grudek serka.
Dodaj pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszaj. Miskę z ciastem odstaw na kilka minut, by gluten zawarty w mace związał składniki.
Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej odrobinę oleju lub masła klarowanego. Głęboką łyżką nakładaj porcje ciasta na placuszki i smaż na umiarkowanym ogniu, aż staną się złote i apetyczne. Podawaj z ulubionymi dodatkami.