• Link został skopiowany

Najłatwiejszy przepis na sernik na zimno. Jest kremowy, delikatny i to bez grama twarogu

Najlepsze ciasto na majówkę i ogólnie na ciepłe dni to bezsprzecznie sernik na zimno. Przepisów jest kilka, ale z pewnością żaden nie wychodzi tak delikatny, kremowy i pyszny, jak ten poniższy. Od wielu lat robi furorę wśród moich bliskich, a fakt, że jest bez twarogu, prawie przyprawił babcię o zawał, ale i tak brała dokładkę za dokładką.
Pyszny, domowy sernik na zimno na serkach waniliowych i mascarpone
PawelKacperek /Shutterstock

Jakie ciasto na majówkę sprawdzi się najlepiej? Tak, wiemy, że w majówkę to raczej się grilluje, ale przecież nie samą kiełbaską człowiek żyje i między karkówką a kolejnym szaszłykiem warto sobie dostarczyć trochę słodkiej radości. Nasz dzisiejszy przepis na sernik na zimno, bo naszym zdaniem to najlepsze ciasto na majówkę, różni się od tradycyjnego brakiem głównego składnika. Twaróg wcale nie jest niezbędny, by zrobić pyszny sernik, wystarczy zamienić go na mascarpone i serki waniliowe. Do tego ulubione owoce, galaretka i można się rozpływać z radości. 

Zobacz wideo Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - idealny deser na lato

Najlepszy przepis na sernik na zimno. Zamień twaróg na mascarpone i serki waniliowe

Składniki:

  • 500 g serków homogenizowanych o smaku waniliowym,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (możesz pominąć),
  • 2 łyżki żelatyny,
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny (ok. 1/3 szklanki),
  • biszkopty lub herbatniki na spód,
  • dodatkowo: 2 wybrane galaretki i ok. 600 g wybranych owoców (polecam truskawki lub borówki).

Sernik na zimno z mascarpone i serków waniliowych - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie sernika zacznij od rozpuszczenia galaretek. Wsyp proszek do garnuszka i zalej ok. 600 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw, by wystygły. Jednak nie dopuść, by zaczęły tężeć. Galaretka włożona do lodówki tężeje dosyć szybko.
  2. Teraz przygotuj kremowe ciasto. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i, podobnie jak galaretki, pozostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę kremówkę (powinna być mocno schłodzona) i mikserem na dużych obrotach ubij ją na sztywno. Następnie dodaj serki waniliowe i mascarpone i dalej miksuj na mniejszych obrotach. Dodaj cukier puder i cukier waniliowy.
  3. Kiedy masa serowa będzie już gładka i puszysta, ostrożnie i stopniowo dodawaj żelatynę, cały czas miksując na niskich obrotach. Polecam dodawać ją łyżką lub wlewać bardzo cienkim strumieniem.
  4. Przygotuj tortownicę lub blaszkę i wyłóż ją biszkoptami, lub herbatnikami (wcześniej warto spód natrzeć masłem, by ciasteczka trzymały się swojego miejsca). Na biszkopty wlej ostrożnie masę serową i wyrównaj wierzch.
  5. Następnie ułóż wybrane owoce. Jeśli używasz truskawek, warto przekroić je na pół. Teraz ostrożnie wylej schłodzoną galaretkę. Najlepiej wylewaj ją stopniowo głęboką łyżką - wówczas galaretka nie spłynie na dół ciasta. Gotowy sernik ostrożnie przenieś do lodówki. Ciasto powinno się chłodzić co najmniej kilka godzin.
Więcej o: