Zgodnie z ideą życia w duchu "zero waste", a także erze szukania ekologicznych i zrównoważonych rozwiązań, kuchenny odpad, jakim dla wielu osób jest czerstwy chleb, może być na wagę złota. Okazuje się, że będzie on cennym surowcem, który sprawdzi się podczas uprawy własnego warzywnika. Wszystko za sprawą składników: mąki, wody oraz drożdży.
Danie "drugiego życia" bochenkowi czerstwego chleba będzie świetnym pomysłem, szczególnie dla osób, które nie chcą marnować żywności. Warto więc przypomnieć, że właśnie za sprawą drożdży, które znajdziemy w składzie pieczywa, rośliny mogą się lepiej rozwijać, ukorzenić oraz zwiększyć odporność na choroby grzybowe. Co więcej, pozytywnie wpływają na ilość uzyskanych zbiorów i są uniwersalne w użyciu, więc z powodzeniem wykorzystasz je zarówno do roślin doniczkowych, jak i ogrodowych.
Przygotowanie skutecznego nawozu z czerstwego chleba jest dziecinnie proste. Nie potrzebujesz bowiem specjalnych narzędzi czy fachowej wiedzy. Jedyne co musisz zrobić, to wziąć trzy lub cztery kromki nie pierwszej świeżości pieczywa (najlepiej żytni na zakwasie), podzielić je na mniejsze kawałki, a następnie umieścić w czystym słoiku lub kamionkowym naczyniu.
Tak przygotowany chleb należy zalać 300-400 ml przegotowanej wody. Najlepiej trzymaj się przy tym proporcji 1:1. Do całości wsyp cukier (ok. jedna łyżka). Pozostaw przykryty czystą szmatką słoik na kilka godzin, po czym przecedź całość i dodaj jeszcze 50 ml krowiego mleka. Gotowym roztworem od razu możesz zacząć zasilać rośliny w ogrodzie.