• Link został skopiowany

Czerstwy chleb do śmieci? Ani mi się śni. Sąsiedzi zaglądają zza płotu i pytają, czym podlewam

Co zrobić z czerstwym chlebem? Zgodnie z tradycją pieczywa nie powinno się wyrzucać. Jeśli jest tak twardy, że nie nadaje się do spożycia, to jak znalazł sprawdzi się w ogrodzie jako domowy nawóz.
kromki chleba
Akalashnikov00 / Getty Images/iStockphoto

Zgodnie z ideą życia w duchu "zero waste", a także erze szukania ekologicznych i zrównoważonych rozwiązań, kuchenny odpad, jakim dla wielu osób jest czerstwy chleb, może być na wagę złota.  Okazuje się, że będzie on cennym surowcem, który sprawdzi się podczas uprawy własnego warzywnika. Wszystko za sprawą składników: mąki, wody oraz drożdży.

Zobacz wideo Finalistka MasterChefa przygotowała u nas szparagi. Po 10 minutach talerz był pusty

Co zrobić z czerstwym chlebem? Nawet nie wiesz, jaką moc w sobie kryje

Danie "drugiego życia" bochenkowi czerstwego chleba będzie świetnym pomysłem, szczególnie dla osób, które nie chcą marnować żywności. Warto więc przypomnieć, że właśnie za sprawą drożdży, które znajdziemy w składzie pieczywa, rośliny mogą się lepiej rozwijać, ukorzenić oraz zwiększyć odporność na choroby grzybowe. Co więcej, pozytywnie wpływają na ilość uzyskanych zbiorów i są uniwersalne w użyciu, więc z powodzeniem wykorzystasz je zarówno do roślin doniczkowych, jak i ogrodowych.

Co zrobić ze starym, suchym chlebem? Prosty przepis na domowej roboty nawóz do roślin

Przygotowanie skutecznego nawozu z czerstwego chleba jest dziecinnie proste. Nie potrzebujesz bowiem specjalnych narzędzi czy fachowej wiedzy. Jedyne co musisz zrobić, to wziąć trzy lub cztery kromki nie pierwszej świeżości pieczywa (najlepiej żytni na zakwasie), podzielić je na mniejsze kawałki, a następnie umieścić w czystym słoiku lub kamionkowym naczyniu.

Czerstwy chleb. Co zrobić z resztkami suchego pieczywa? Przygotuj proste danie na gorąco
Czerstwy chleb. Co zrobić z resztkami suchego pieczywa? Przygotuj proste danie na gorącoFot. iStock/fotek

Tak przygotowany chleb należy zalać 300-400 ml przegotowanej wody. Najlepiej trzymaj się przy tym proporcji 1:1. Do całości wsyp cukier (ok. jedna łyżka). Pozostaw przykryty czystą szmatką słoik na kilka godzin, po czym przecedź całość i dodaj jeszcze 50 ml krowiego mleka. Gotowym roztworem od razu możesz zacząć zasilać rośliny w ogrodzie.

Więcej o: