Obok kuchni włoskiej i azjatyckiej, właśnie kuchnia meksykańska cieszy się największym uznaniem Polaków i nie tylko. Meksykańskie restauracje można znaleźć na całym świecie w każdym większym mieście i bez wątpienia jednym z głównych punktów w menu jest pasta z awokado, czyli znane doskonale guacamole. Guacamole ma trzy niewątpliwe zalety - jest naprawdę pyszne, bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu i świetnie uzupełnia smak różnych przekąsek. Jest także zdrowe, ponieważ robi się je z samych naturalnych składników, zaś awokado uchodzi za superfood.
Jak zatem zabrać się za przygotowanie tej słynnej pasty, żeby smakowała jak w najlepszej meksykańskiej restauracji? Nie możesz zapomnieć o kolendrze. Kuchnia meksykańska bez kolendry nie istnieje i jeśli chcesz odtworzyć prawdziwy smak guacamole, nie możesz jej pominąć. Oprócz tego tylko kilka dodatków i możesz się zajadać do woli.
Składniki:
Oto klasyczny i podstawowy przepis na meksykańską pastę z awokado. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis nieco podrasować i zrobić własną, niepowtarzalną wersję. Możesz dodać ugotowane i pokrojone jajko na twardo - to świetny dodatek do porannych tostów. Spróbuj również dolać trochę sosu Sriracha lub kropelkę sosu tabasco. Dobrze sprawdzi się też mięsny akcent w postaci pokruszonych chipsów z boczku.