• Link został skopiowany

Zdrowe smarowidło rodem z Meksyku. Jak zrobić guacamole? Nie zapomnij o zielonym dodatku

Kuchnia meksykańska ma wśród Polaków naprawdę mnóstwo fanów. Uwielbiamy wyraziste, lekko pikantne smaki i chętnie robimy zupę meksykańską, chili con carne, a w restauracjach zamawiamy burrito lub quesadillę. Jednak chyba z meksykańskich dań najbardziej lubimy zielone, gęste smarowidło do nachosów lub tostów. Jak zrobić pyszne guacamole? Samo awokado i cebula to nie wszystko. Przyda się jeszcze jeden zielony składnik.
Jak zrobić guacamole? Klasyczny przepis możesz dowolnie udoskonalać
RVillalon /Shutterstock

Obok kuchni włoskiej i azjatyckiej, właśnie kuchnia meksykańska cieszy się największym uznaniem Polaków i nie tylko. Meksykańskie restauracje można znaleźć na całym świecie w każdym większym mieście i bez wątpienia jednym z głównych punktów w menu jest pasta z awokado, czyli znane doskonale guacamole. Guacamole ma trzy niewątpliwe zalety - jest naprawdę pyszne, bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu i świetnie uzupełnia smak różnych przekąsek. Jest także zdrowe, ponieważ robi się je z samych naturalnych składników, zaś awokado uchodzi za superfood.

Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek

Jak zatem zabrać się za przygotowanie tej słynnej pasty, żeby smakowała jak w najlepszej meksykańskiej restauracji? Nie możesz zapomnieć o kolendrze. Kuchnia meksykańska bez kolendry nie istnieje i jeśli chcesz odtworzyć prawdziwy smak guacamole, nie możesz jej pominąć. Oprócz tego tylko kilka dodatków i możesz się zajadać do woli. 

Przepis na guacamole. Meksykański charakter podkręca zielony składnik

Składniki:

  • 1 duże i dojrzałe awokado,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • sok z połowy limonki,
  • 2 małe ząbki czosnku (lub jeden duży),
  • 1 łyżka posiekanej kolendry,
  • sól, pieprz, szczypta płatków chili, szczypta kminu rzymskiego,
  • opcjonalnie 1 niewielki pomidor.

Klasyczne guacamole - sposób wykonania:

  1. Awokado ostrożnie przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij pestkę (ale nie wyrzucaj jej) i łyżeczką wydrąż miąższ ze skórki. Następnie przełóż do miski i widelcem rozgnieć na jednolitą papkę.
  2. Cebulę posiekaj bardzo drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do miski z rozgniecionym awokado. Dodaj także posiekaną kolendrę, pokrojony pomidor (wcześniej usuń gniazda nasienne, by nie rozrzedzać masy) oraz przyprawy do smaku.
  3. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do zamykanego pojemnika. Włóż do środka także pestkę z awokado - wówczas masa nie ściemnieje.

Oto klasyczny i podstawowy przepis na meksykańską pastę z awokado. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis nieco podrasować i zrobić własną, niepowtarzalną wersję. Możesz dodać ugotowane i pokrojone jajko na twardo - to świetny dodatek do porannych tostów. Spróbuj również dolać trochę sosu Sriracha lub kropelkę sosu tabasco. Dobrze sprawdzi się też mięsny akcent w postaci pokruszonych chipsów z boczku. 

Więcej o: