Biorę młodą kapustę i trzy zielone dodatki. Ta surówka zmiata z planszy nawet mizerię
Link został skopiowany
Biorę młodą kapustę i trzy zielone dodatki. Ta surówka zmiata z planszy nawet mizerię
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Sezon na młodą kapustę w pełni i do woli możemy cieszyć się najróżniejszymi przepisami opartymi o to warzywo. Najczęściej dusimy ją razem z boczkiem lub kiełbasą, gotujemy pożywną zupę, ale surówki robimy już rzadziej. Dziś mamy przepis, który na pewno to zmieni. Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Przyda się cytryna i kilka zielonych rzeczy.
Dmitrii_85 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Trudno wyobrazić sobie typowo polski obiad bez surówki. Najczęściej stawiamy na znane nam klasyki, jak choćby mizeria, colesław lub buraczki. Te jednak można przygotowywać cały rok, a sezon na młodą kapustę szybko się kończy. Warto więc go wykorzystać najlepiej, jak się da i zrobić najlepszą surówkę do schabowego, mielonego, a także do grillowanej karkówki. Oprócz młodej kapusty przydadzą się także ogórek, dymka i najważniejsze - świeża bazylia. Reszta to już tylko przyprawy, opcjonalnie trochę soku z cytryny i - dla lekkiego twistu - otarta skórka. Powiedzieć, że ta surówka jest pyszna, to jak powiedzieć, że Pałac Kultury i Nauki jest sporawy.
REKLAMA
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Surówka z młodej kapusty z ogórkiem i bazylią. Najlepsza do obiadu
Składniki:
1 główka młodej kapusty,
1 cebula dymka ze szczypiorem,
1 większy, zielony ogórek,
1 cytryna,
ok. 10 listków świeżej bazylii,
sól i pieprz,
odrobina oliwy.
Surówka z młodej kapusty - sposób wykonania:
Z młodej kapusty oderwij wierzchnie liście. Nie wyrzucaj ich - wykorzystaj później do zup lub bulionów. Następnie posiekaj kapustę lub poszatkuj ją na mandolinie.
Poszatkowaną kapustę włóż do miski i zasyp płaską łyżeczką soli. Porządnie wymieszaj i ugnieć kapustę, by zmiękła i puściła sok. Odstaw na pół godziny.
Kiedy kapusta mięknie, posiekaj dymkę i dodaj do niej szczyptę cukru, by także lekko zmiękła i uwolniła maksimum smaku.
Kapustę odsącz z nadmiaru płynu, dodaj dymkę, ogórek starty na tarce oraz porwane na drobno listki bazylii. Dodaj skórkę otartą z połowy cytryny i łyżkę soku. Dolej łyżkę lub dwie oliwy i dopraw pieprzem - sól na pewno wcześniej przeniknęła do kapusty, więc na nią uważaj. Wymieszaj, podawaj i czekaj na pochwały.