• Link został skopiowany

Biorę młodą kapustę i trzy zielone dodatki. Ta surówka zmiata z planszy nawet mizerię

Sezon na młodą kapustę w pełni i do woli możemy cieszyć się najróżniejszymi przepisami opartymi o to warzywo. Najczęściej dusimy ją razem z boczkiem lub kiełbasą, gotujemy pożywną zupę, ale surówki robimy już rzadziej. Dziś mamy przepis, który na pewno to zmieni. Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Przyda się cytryna i kilka zielonych rzeczy.
Surówka z młodej kapusty
Dmitrii_85 /Shutterstock

Trudno wyobrazić sobie typowo polski obiad bez surówki. Najczęściej stawiamy na znane nam klasyki, jak choćby mizeria, colesław lub buraczki. Te jednak można przygotowywać cały rok, a sezon na młodą kapustę szybko się kończy. Warto więc go wykorzystać najlepiej, jak się da i zrobić najlepszą surówkę do schabowego, mielonego, a także do grillowanej karkówki. Oprócz młodej kapusty przydadzą się także ogórek, dymka i najważniejsze - świeża bazylia. Reszta to już tylko przyprawy, opcjonalnie trochę soku z cytryny i - dla lekkiego twistu - otarta skórka. Powiedzieć, że ta surówka jest pyszna, to jak powiedzieć, że Pałac Kultury i Nauki jest sporawy. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Surówka z młodej kapusty z ogórkiem i bazylią. Najlepsza do obiadu

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem,
  • 1 większy, zielony ogórek,
  • 1 cytryna,
  • ok. 10 listków świeżej bazylii,
  • sól i pieprz,
  • odrobina oliwy.

Surówka z młodej kapusty - sposób wykonania:

  1. Z młodej kapusty oderwij wierzchnie liście. Nie wyrzucaj ich - wykorzystaj później do zup lub bulionów. Następnie posiekaj kapustę lub poszatkuj ją na mandolinie.
  2. Poszatkowaną kapustę włóż do miski i zasyp płaską łyżeczką soli. Porządnie wymieszaj i ugnieć kapustę, by zmiękła i puściła sok. Odstaw na pół godziny.
  3. Kiedy kapusta mięknie, posiekaj dymkę i dodaj do niej szczyptę cukru, by także lekko zmiękła i uwolniła maksimum smaku.
  4. Kapustę odsącz z nadmiaru płynu, dodaj dymkę, ogórek starty na tarce oraz porwane na drobno listki bazylii. Dodaj skórkę otartą z połowy cytryny i łyżkę soku. Dolej łyżkę lub dwie oliwy i dopraw pieprzem - sól na pewno wcześniej przeniknęła do kapusty, więc na nią uważaj. Wymieszaj, podawaj i czekaj na pochwały.
Więcej o: