• Link został skopiowany

Zaskocz mamę w jej święto. Przygotuj na obiad obłędne roladki schabowe z tym dodatkiem

Co można zrobić na Dzień Mamy do jedzenia? Zamiast szukać wymyślnych potraw, do których potrzeba wielu składników, postaw na tradycyjną kuchnię polską. Roladki schabowe z pieczarkami sprawdzą się idealnie.
Jak zrobić farsz z pieczarek do roladek?
Rolady. Fot. Rafał Mielnik / Agencja Wyborcza.pl

26 maja obchodzimy Dzień Matki. Z tej okazji warto przygotować dla niej coś wyjątkowego. Wspólne spędzenie czasu, laurka z życzeniami oraz inne atrakcje możesz wzbogacić zaproszeniem na pyszny obiad, którzy przyrządzisz samodzielnie. Serce włożone w danie z pewnością zostanie docenione, a jego smak zapamięta na długo.

Zobacz wideo Bułeczki z pieczarkami to jest to, czego potrzebujesz. Najlepsza przekąska

Co można zrobić na Dzień Mamy do jedzenia? Przygotuj pyszne roladki

Roladki schabowe z pieczarkami to pyszna propozycja na popisowy obiad, którym zachwycisz wszystkich bliskich. Przepis jest stosunkowo prosty, dlatego nawet jeśli nie masz zbyt dużego doświadczenia kulinarnego, z pewnością sobie poradzisz, a prosta sztuczka sprawi, iż mięso wyjdzie idealnie delikatne i kruche. Dlatego za przygotowanie samego mięsa warto zabrać się nawet dzień wcześniej. Czego będziesz potrzebować?

Pieczarki
PieczarkiFot. iStock, Maria Novikova

Składniki:

  • kg schabu bez kości,
  • 10 pieczarek,
  • 3 średniej wielkości cebule,
  • szklanka mleka,
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa,
  • masło,
  • opcjonalnie: ser żółty,
  • przyprawy: sól, pieprz i oregano,
  • wykałaczki.

Jak zrobić farsz z pieczarek do roladek? Tak je przygotujesz krok po kroku

Przygotowanie roladek zacznij od dokładnego osuszenia mięsa. Przydadzą się do tego papierowe ręczniki. Następnie pokrój je w grube plastry i rozbij z pomocą młotka kuchennego. By się nie rozrywało, warto wcześniej włożyć każdy do woreczka lub wykorzystać folię aluminiową. Co dalej?

  1. Dwie cebule pokrój w piórka, a niewielką ilością wyłóż dno miski. Na to połóż plaster mięsa, znowu cebulę i tak na zmianę, by powstały warstwy. Całość zalej mlekiem i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub nawet całą noc). Dzięki temu wyjdzie kruche i tak delikatne, że będzie rozpływało się w ustach.
  2. Tak przygotowany schab wyjmij z lodówki i zdejmij z niego cebulę. 
  3. Pieczarki oraz ostatnią cebulę pokrój w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej trochę masła, po czym wrzuć cebulę. Gdy się delikatnie zeszkli, dodaj pieczarki i smaż na małym ogniu, aż puszczą wodę. Wtedy dopraw całość do smaku solą, pieprzem i oregano.
  5. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  6. Na środek każdej rolady wyłóż po 1-2 łyżkach farszu oraz posyp odrobiną sera. Teraz najtrudniejsze, bo musisz całość zawinąć tak, aby wnętrze nie wypłynęło. Najlepiej użyj do tego wykałaczek, które zminimalizują ryzyko, iż mięso się rozpadnie. 
  7. Gdy skończysz, każdą roladę obtocz w mące i podsmaż na dużym ogniu przez kilkadziesiąt sekund. 
  8. Podsmażone rolady przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika. Piecz do 40 minut. Podawaj z ulubioną surówką i kluskami śląskimi lub ziemniakami. Smacznego!

Rolady, schabowy, a może mielone? Które danie lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: