Młode ziemniaki to skarbnica składników odżywczych. Są bogate w potas, magnez, fosfor, wapń, witaminy C oraz B6. Zawierają mniej skrobi i więcej wody niż starsze odmiany. Właśnie dlatego szybko tracą świeżość i nie nadają się do długotrwałego przechowywania. Można je gotować w całości, a następnie podawać jako dodatek do obiadu albo rozdrobnić i dorzucić np. do zapiekanki.
Czas gotowania młodych ziemniaków zależy od ich wielkości, ale z reguły gotuje się je krócej niż starsze. Jeśli mają średnicę 2-3 cm, wystarczy 12-15 minut. W przypadku większych okazów czas może wzrosnąć do 20 minut. - Posiadają cienką skórkę, którą wystarczy zeskrobać lub dokładnie wyszorować szczoteczką, dzięki czemu zachowają one najwięcej witamin, ukrytych w bulwie. Aby nie straciły wartości smakowych i odżywczych, zalecam gotować je na parze lub krótko do miękkości w osolonej wodzie - powiedziała specjalistka ds. żywienia Agnieszka Piskała-Topczewska w rozmowie z gazetakrakowska.pl. Najlepiej nakłuć warzywa widelcem, żeby sprawdzić, czy są już wystarczająco miękkie.
Pamiętaj, żeby nie przeciągnąć czasu gotowania, bo warzywa łatwo się rozgotowują. - Korzystajmy z młodych polskich ziemniaków, dopóki są dostępne na rynku. Spożywając je często, uzupełniamy niemal wszystkie niedobory mineralne w naszym organizmie - dodała ekspertka. Najkorzystniej przygotować je w piekarniku z dodatkiem ziół. Oto lista potrzebnych składników:
Krótka instrukcja przygotowania krok po kroku: