• Link został skopiowany

Jak długo gotować młode ziemniaki? Będą miękkie, ale nie rozklapciałe. "Najwięcej witamin"

Zastanawiasz się, jak długo gotować młode ziemniaki? Chętnie podpowiemy. Warzywa zbiera się przed całkowitym dojrzewaniem, zazwyczaj na przełomie maja i czerwca. Teraz jest więc na nie idealny czas. Są delikatne, dosyć słodkie oraz mają cienką, łatwo obieralną skórkę.
Jak długo gotować młode ziemniaki? nobtis/iStock
Jak długo gotować młode ziemniaki? nobtis/iStock

Młode ziemniaki to skarbnica składników odżywczych. Są bogate w potas, magnez, fosfor, wapń, witaminy C oraz B6. Zawierają mniej skrobi i więcej wody niż starsze odmiany. Właśnie dlatego szybko tracą świeżość i nie nadają się do długotrwałego przechowywania. Można je gotować w całości, a następnie podawać jako dodatek do obiadu albo rozdrobnić i dorzucić np. do zapiekanki.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Jak długo gotować młode ziemniaki? Ten czas w zupełności wystarczy

Czas gotowania młodych ziemniaków zależy od ich wielkości, ale z reguły gotuje się je krócej niż starsze. Jeśli mają średnicę 2-3 cm, wystarczy 12-15 minut. W przypadku większych okazów czas może wzrosnąć do 20 minut. - Posiadają cienką skórkę, którą wystarczy zeskrobać lub dokładnie wyszorować szczoteczką, dzięki czemu zachowają one najwięcej witamin, ukrytych w bulwie. Aby nie straciły wartości smakowych i odżywczych, zalecam gotować je na parze lub krótko do miękkości w osolonej wodzie - powiedziała specjalistka ds. żywienia Agnieszka Piskała-Topczewska w rozmowie z gazetakrakowska.pl. Najlepiej nakłuć warzywa widelcem, żeby sprawdzić, czy są już wystarczająco miękkie.

Jak długo gotować młode ziemniaki? Andrey Znamenskyi/iStock
Jak długo gotować młode ziemniaki? Andrey Znamenskyi/iStockJak długo gotować młode ziemniaki? Andrey Znamenskyi/iStock

Zrób pieczone ziemniaki. Tak dobre, że można zjeść samemu całą blachę

Pamiętaj, żeby nie przeciągnąć czasu gotowania, bo warzywa łatwo się rozgotowują. - Korzystajmy z młodych polskich ziemniaków, dopóki są dostępne na rynku. Spożywając je często, uzupełniamy niemal wszystkie niedobory mineralne w naszym organizmie - dodała ekspertka. Najkorzystniej przygotować je w piekarniku z dodatkiem ziół. Oto lista potrzebnych składników: 

  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • 1 główka czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • koperek,
  • przyprawy: sól, tymianek, rozmaryn, papryka słodka mielona.

Krótka instrukcja przygotowania krok po kroku:

  1. Umyj warzywa. Przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj 5 minut.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z przyprawami, koperkiem oraz olejem.
  3. Wyłóż na ziemniaki i dokładnie wymieszaj, żeby były ładnie obtoczone w mieszance.
  4. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200 st. C przez 30 minut.
Więcej o: