• Link został skopiowany

Czerstwe bułki zamieniłam w krem i wysmarowałam biszkopty. Nikt nie mógł uwierzyć

Co zrobić z czerstwą bułką? Większość z nas po prostu wyrzuca ją do kosza. A tymczasem wystarczy odrobina mleka, trochę masła i słodkich produktów, by przemienić ją w dodatek do ciast. Nawet się nie spodziewasz, co może wyjść z tej mieszanki.
Krem z czerstwych bułek / Krem do ciast
Fot. iStock, Naked King

Czerstwe pieczywo to wbrew pozorom nie problem, tylko... potencjał. W kuchni zero waste może zamienić je w grzanki, panierkę, pudding, a nawet słodki krem do ciast. Tak, dobrze czytasz - miękki, kremowy, puszysty i naprawdę pyszny krem z twardej bułki. Wystarczy wymieszać z różnymi produktami, a całość idealnie nada się do przełożenia biszkoptów, tortów, wafli, herbatników czy jako nadzienie do rurek lub babeczek. A jeśli dorzucisz bakalie, kakao albo orzechy, wyjdzie z tego deser, który może zaskoczyć nawet największego smakosza słodkości.

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Co zrobić z czerstwą bułką? Zrób krem i dodaj ulubione dodatki

Po odpowiednim namoczeniu pieczywo zyskuje zupełnie nowe życie. Zazwyczaj łączy się ją z wiórkami kokosowymi, ale to nie koniec możliwości. Masę możesz wzbogacić o kakao, rodzynki, orzechy, startą czekoladę, cynamon, likier kokosowy, skórkę pomarańczową czy nawet masło orzechowe. Dzięki temu nabierze indywidualnego charakteru i świetnie dopasuje się do różnych rodzajów wypieków.

Składniki:

  • 3 czerstwe pszenne bułki,
  • 750 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 80 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki kakao,
  • 40 g posiekanych daktyli lub rodzynek,
  • 40 g orzechów włoskich lub laskowych.

Krem do tortu z czerstwych bułek. Prosty i puszysty, za każdym razem smakuje inaczej

Jest puszysty, delikatny i zaskakująco stabilny, więc świetnie sprawdzi się zarówno w tortach, jak i w prostych ciastach bez pieczenia. Przygotowanie jest banalne, a efekt zaskakująco smaczny. Nawet jeśli nie masz doświadczenia w cukiernictwie, nic nie szkodzi, bo poradzisz sobie z tym przepisem.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bułki na mniejsze kawałki i zalej zimnym mlekiem. Odstaw na ok. 10 minut, by nasiąkły. Gdy będą miękkie, dodaj cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe, daktyle (lub rodzynki), kakao i posiekane orzechy. Całość zblenduj na gładką masę.
  2. Masę przełóż do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu przez około 5-7 minut, cały czas mieszając, by się nie przypaliła. Gdy zgęstnieje, pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  3. W osobnej misce utrzyj miękkie masło na puszysty krem. Gdy będzie jasne i napowietrzone, zacznij dodawać do niego po łyżce wystudzonej masy, ciągle miksując.
  4. Krem nadaje się od razu do użycia. Możesz też go schować do lodówki na kilka godzin, będzie jeszcze bardziej zwarty i aksamitny.
Więcej o: