• Link został skopiowany

Latem jem ten chłodnik na okrągło. Schładza i orzeźwia. Robię w 5 minut

Ta zupa to niekwestionowany hit na lato. Orzeźwia, dobrze smakuje i nie wymaga godzin spędzonych w kuchni. Jak zrobić chłodnik z ogórków? Wypróbuj ten przepis, a rodzina szybko zapragnie powtórki.
Latem jem ten chłodnik na okrągło. Schładza i orzeźwia. Robię w 5 minut
Latem jem ten chłodnik na okrągło. Schładza i orzeźwia. Robię w 5 minut; istock/@Maksym Kryszanow

Sezon na to warzywo zaczyna się już pod koniec czerwca i potrwa do września. Co zrobić z ogórków? Oczywiście warto włożyć je do słoika, ale to niejedyne rozwiązanie. Jeśli na zewnątrz żar leje się z nieba, postaw na chłodnik ogórkowy. Zrobienie go jest bułką z masłem i na pewno poradzą z nim sobie nawet początkujący kucharze.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Dlaczego warto jeść chłodnik? Jest smaczny i zdrowy

Podawany na zimno nie tylko schładza i orzeźwia organizm. Chłodnik z ogórków zawiera sporo kwasu foliowego i błonnika, który przyspiesza metabolizm. Jest także źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A, C i K, a dodatek kefiru i jogurtu naturalnego wzbogaca danie w białko, wapń i fosfor oraz żywe kultury bakterii odpowiedzialne za odporność i prawidłowe trawienie.

Jak zrobić chłodnik ogórkowy? Idealny pomysł na obiad w upalny dzień

Takie danie świetnie sprawdzi się na obiad lub szybki lunch w ciepłe dni. Do zrobienia pysznego chłodnika potrzebujesz:

  • 10 ogórków gruntowych,
  • pęczek rzodkiewek,
  • szklankę kefiru,
  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżkę soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowyChłodnik ogórkowy; istock/@Wiktory

Chłodnik z ogórków możesz podawać z ugotowanym na twardo jajkiem. Dobrze będzie też smakował z młodymi ziemniakami i koprem.

  1. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce na największych oczkach. Rzodkiewki pokrój w ćwiartki.
  2. Wymieszaj w misce kefir i jogurt, dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzuć posiekany koperek oraz szczypiorek.
  3. Płynną masę dodaj do miski z ogórkami, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj całość i przełóż do lodówki. Podawaj schłodzony

Jaka zupa jest według ciebie najlepsza? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: