Sezon na to warzywo zaczyna się już pod koniec czerwca i potrwa do września. Co zrobić z ogórków? Oczywiście warto włożyć je do słoika, ale to niejedyne rozwiązanie. Jeśli na zewnątrz żar leje się z nieba, postaw na chłodnik ogórkowy. Zrobienie go jest bułką z masłem i na pewno poradzą z nim sobie nawet początkujący kucharze.
Podawany na zimno nie tylko schładza i orzeźwia organizm. Chłodnik z ogórków zawiera sporo kwasu foliowego i błonnika, który przyspiesza metabolizm. Jest także źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A, C i K, a dodatek kefiru i jogurtu naturalnego wzbogaca danie w białko, wapń i fosfor oraz żywe kultury bakterii odpowiedzialne za odporność i prawidłowe trawienie.
Takie danie świetnie sprawdzi się na obiad lub szybki lunch w ciepłe dni. Do zrobienia pysznego chłodnika potrzebujesz:
Chłodnik z ogórków możesz podawać z ugotowanym na twardo jajkiem. Dobrze będzie też smakował z młodymi ziemniakami i koprem.
Jaka zupa jest według ciebie najlepsza? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.