• Link został skopiowany

Zupa kalafiorowa znów wyszła mdła? Z tymi dodatkami będzie jak z restauracji

Nie masz pomysłu, co zrobić na obiad? Zwykle opcje są trzy: szybki makaron z sosem ze słoika, jajko sadzone z ziemniakami lub zupa kalafiorowa. Oczywiście nic nie mamy do tych przepisów, ba, uważamy, że są pyszne, ale zupę kalafiorową warto trochę połechtać. Czy da się ją zrobić tak, żeby smakowała jak z restauracji? Da się, jest to łatwe, ale przydada się kilka dodatków.
Zupa kalafiorowa
Igor Dutina /Shuttesrtock

Jeśli chodzi o polskie zupy, niemal w każdym przepisie występuje święta czwórka przypraw. Mamy sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. To ważne dodatki, nadają potrawom aromat i wydobywają smak składników, ale jeśli chodzi o zupę kalafiorową, to niestety nie wystarczy. Zupa kalafiorowa to takie obiadowe "nie wiem, wymyśl". Jest smaczna, szybka w wykonaniu (jeśli masz pod ręką trochę rosołu, to robi się ją błyskawicznie) i nie zawodzi. Ale może być smaczniejsza, niż myślisz i dziś podpowiemy ci, jakie przyprawy romansują z kalafiorem i co z tego romansu wychodzi. A wychodzi smak tak wyjątkowy, że nie powstydziłby się tego żaden szef kuchni. Chodzi o czosnek granulowany i mieszankę curry. Tyle i aż tyle. Jest jeszcze maślanka, musztarda i żółtka. To naprawdę uczta nie w kij dmuchał. 

Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Zupa kalafiorowa. Z tymi dodatkami będzie najpyszniejsza

Składniki:

  • ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 1 większy kalafior,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 2 żółtka (opcjonalnie),
  • posiekany koperek,
  • łyżka łagodnej musztardy (opcjonalnie),
  • 3/4 szklanki maślanki naturalnej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • płaska łyżka przyprawy curry,
  • pełna łyżeczka czosnku granulowanego,
  • pół łyżki suszonej bazylii,
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej (opcjonalnie).

Zupa kalafiorowa na bogato - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim czubatą łyżkę masła. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę i całość chwilę podsmażaj.
  2. Kiedy ziemniaki się delikatnie zezłocą z każdej strony, dodaj czosnek granulowany i podsmażaj jeszcze przez chwilkę. Następnie zalej całość gorącym bulionem.
  3. Do gotującego się bulionu dodaj różyczki kalafiora, lekko osól, dodaj pieprz oraz curry i resztę polecanych przypraw. Na tym etapie wlej także maślankę wymieszaną z żółtkami. Żółtka jednak nie są konieczne, możesz je pominąć, ja je po prostu lubię. 
  4. Kiedy kalafior i reszta warzyw będą już miękkie, dodaj musztardę. Gotuj jeszcze przez kilka minut i dodaj posiekany koperek do dekoracji. Podawaj z kromką świeżego pieczywa, ale świetnie sprawdzą się także grzanki ziołowe. 
Więcej o: