Zupa z młodej kapusty jak u babci, a nawet lepsza. Nie zapomnij o boczku, koperku i tej przyprawie
Link został skopiowany
Zupa z młodej kapusty jak u babci, a nawet lepsza. Nie zapomnij o boczku, koperku i tej przyprawie
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Wszyscy kochamy sielskie i anielskie przepisy i lato obfituje w takie właśnie dania. Wśród najpyszniejszych rzeczy, jakie serwują nam ciepłe miesiące, jest młoda kapusta i z nią naprawdę możemy poszaleć. Dziś na tapet bierzemy pyszną zupę z młodej kapusty. Tu nie ma mowy o udziwnieniach - im prościej, tym smaczniej, ale nie możesz zapomnieć o pewnej przyprawie.
Sea Wave /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Przepisów na młodą kapustę jest bez liku. Najczęściej dusimy ją z kiełbasą lub boczkiem, dodajemy zasmażkę i podajemy do kotleta. Czasami także dusimy z kiełbasą, pomidorami i koperkiem i mamy z tego przepyszny, delikatny bigos z młodej kapusty. Można ją zapiekać, smażyć z masełkiem i robić z niej gołąbki i oczywiście najpyszniejszą na świecie kapuściankę. Jak zrobić zupę z młodej kapusty? To łatwizna i szczerze mówiąc im mniej kombinowania, tym ta zupa wyjdzie lepiej. Jednak bardzo ważne są przyprawy, a jedna szczególnie. Oprócz soli, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego, warto dodać kminek. Kminek nie tylko podkręci smak zupy, lecz także usprawni i ułatwi trawienie.
REKLAMA
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Zupa z młodej kapusty. Z kminkiem smakuje lepiej i trawi się łatwiej
Składniki:
1 większa główka młodej kapusty,
2 marchewki,
kawałek selera,
1 cebula,
200-250 g boczku wędzonego,
koperek,
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kminek,
odrobina smalcu,
ok. 2 l dowolnego bulionu lub lekkiego rosołu.
Zupa z młodej kapusty z boczkiem, koperkiem i kminkiem - sposób wykonania:
Boczek w kostkę średniej wielkości. Pamiętaj, by odciąć twardszą skórę. Cebulę posiekaj, kapustę poszatkuj, a marchewkę zetrzyj lub także pokrój w talarki. Seler również możesz zetrzeć na tarce.
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim odrobinę smalcu. Następnie dodaj boczek i kiedy się wytopi, dodaj cebulę. Podsmażaj całość do zeszklenia cebuli, następnie dodaj marchewkę, seler i kapustę. Podsmażaj, aż kapusta zwiędnie.
Całość zalej bulionem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól oraz pieprz do smaku, a także łyżeczkę kminku. Gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. W połowie gotowania dodaj posiekany koperek.
Kiedy zupa będzie już gotowa, możesz dodać zasmażkę z mąki i masła albo smalcu, jednak nie jest to konieczne. Możesz także dodać trochę koncentratu pomidorowego, jeśli chcesz, wersja z koncentratem jest także bardzo popularna.