• Link został skopiowany

Zupa z młodej kapusty jak u babci, a nawet lepsza. Nie zapomnij o boczku, koperku i tej przyprawie

Wszyscy kochamy sielskie i anielskie przepisy i lato obfituje w takie właśnie dania. Wśród najpyszniejszych rzeczy, jakie serwują nam ciepłe miesiące, jest młoda kapusta i z nią naprawdę możemy poszaleć. Dziś na tapet bierzemy pyszną zupę z młodej kapusty. Tu nie ma mowy o udziwnieniach - im prościej, tym smaczniej, ale nie możesz zapomnieć o pewnej przyprawie.
Zupa z młodej kapusty
Sea Wave /Shutterstock

Przepisów na młodą kapustę jest bez liku. Najczęściej dusimy ją z kiełbasą lub boczkiem, dodajemy zasmażkę i podajemy do kotleta. Czasami także dusimy z kiełbasą, pomidorami i koperkiem i mamy z tego przepyszny, delikatny bigos z młodej kapusty. Można ją zapiekać, smażyć z masełkiem i robić z niej gołąbki i oczywiście najpyszniejszą na świecie kapuściankę. Jak zrobić zupę z młodej kapusty? To łatwizna i szczerze mówiąc im mniej kombinowania, tym ta zupa wyjdzie lepiej. Jednak bardzo ważne są przyprawy, a jedna szczególnie. Oprócz soli, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego, warto dodać kminek. Kminek nie tylko podkręci smak zupy, lecz także usprawni i ułatwi trawienie.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Zupa z młodej kapusty. Z kminkiem smakuje lepiej i trawi się łatwiej

Składniki:

  • 1 większa główka młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 200-250 g boczku wędzonego,
  • koperek,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kminek,
  • odrobina smalcu,
  • ok. 2 l dowolnego bulionu lub lekkiego rosołu.

Zupa z młodej kapusty z boczkiem, koperkiem i kminkiem - sposób wykonania:

  1. Boczek w kostkę średniej wielkości. Pamiętaj, by odciąć twardszą skórę. Cebulę posiekaj, kapustę poszatkuj, a marchewkę zetrzyj lub także pokrój w talarki. Seler również możesz zetrzeć na tarce.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim odrobinę smalcu. Następnie dodaj boczek i kiedy się wytopi, dodaj cebulę. Podsmażaj całość do zeszklenia cebuli, następnie dodaj marchewkę, seler i kapustę. Podsmażaj, aż kapusta zwiędnie.
  3. Całość zalej bulionem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól oraz pieprz do smaku, a także łyżeczkę kminku. Gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. W połowie gotowania dodaj posiekany koperek.
  4. Kiedy zupa będzie już gotowa, możesz dodać zasmażkę z mąki i masła albo smalcu, jednak nie jest to konieczne. Możesz także dodać trochę koncentratu pomidorowego, jeśli chcesz, wersja z koncentratem jest także bardzo popularna.
Więcej o: