• Link został skopiowany

Zrobiłam nie-tartę z kurek i młodych ziemniaków. Wyszła tak smaczna, że już planuję powtórkę

Co zrobić na obiad? Pachnąca, kremowa i pełna smaku. Nie-tarta z kurkami to doskonała alternatywa dla makaronowej lub szpinakowej zapiekanki, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Jak zrobić nie-tartę z młodych ziemniaków? Prosty przepis na smaczny i aromatyczny wypiek
Jak zrobić nie-tartę z młodych ziemniaków? Prosty przepis na smaczny i aromatyczny wypiek, fot. redakcja

Kiedy jest sezon na kurki? W Polsce zbiory trwają od czerwca do listopada, ale najwięcej okazów można znaleźć wczesną jesienią. Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić z tych grzybów, spieszę z pomocą. Przepis znalazłam na instagramowym profilu znanego restauratora. Spróbowałam i przepadłam. 

Zobacz wideo Takiego tatara nie zjesz w żadnej restauracji. Zwyciężczyni "MasterChefa" wie, jak go podrasować

Takiej tarty jeszcze nie jadłam. "Prawie jak u babci"

Gaweł Czajka jest właścicielem sopockiej restauracji Cały Gaweł. Regularnie publikuje także treści na Instagramie i dzieli się przepisami na różne dania. Na jednym z filmów pokazał, jak zrobić nie-tartę z młodych ziemniaków i kurek.

 
Prawie jak u babci. Nie-tarta z młodych ziemniaków garnkiem gniecionych, z kurkami, śmietanką z serem i tymiankiem. Takie to proste. Smak dzieciństwa. Zapiszcie sobie i działamy

- napisał pod filmem. Przepis okazał się na tyle intrygujący, a potrawa wyglądała tak smacznie, że postanowiłam spróbować.

Jak zrobić nie-tartę z młodych ziemniaków? Prosty przepis na smaczny i aromatyczny wypiek

Przepis jest tak prosty, że z pewnością każdy sobie z nim poradzi

Składniki:

  • 7-8 młodych ziemniaków,
  • 300 g kurek,
  • czerwona cebula,
  • 2 jajka,
  • 200 ml śmietanki 30-36 proc.,
  • 30 ml prosecco albo białego wina,
  • gałązki tymianku,
  • 100 g mozzarelli lub żółtego sera,
  • szczypior,
  • sól i pieprz do smaku.
Nie-tarta z młodych ziemniaków
Nie-tarta z młodych ziemniakówfot. redakcja

Chociaż nie-tarta wyglądem przypomina bardziej zapiekankę, w smaku wyszła obłędnie pyszna.

Sposób przygotowania:

  1. Młode ziemniaki ugotowane w mundurkach włóż do naczynia i ugnieć garnkiem. Ja miałam jedynie prostokątne naczynie, więc ugniotłam je tłuczkiem. 
  2. Na spód wyłóż umyte kurki.
  3. Śmietankę wymieszaj z serem, prosecco lub białym winem (można pominąć), jajkami, tymiankiem, solą i pieprzem. Zalej kurki, a wierzch posyp pokrojoną czerwoną cebulą.
  4. Włóż do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 35 do 40 minut.
  5. Wyjmij i posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Lubisz testować nowe przepisy? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: