• Link został skopiowany

Co tam pomidorowy. Łap za dwie cebule i zrób najlepszy sos do makaronu

Włosi mogą się poszczycić wybornym spaghetti bolognese, ale nic nie dorówna makaronowi z sosem... cebulowym. Proste, szybkie i bardzo sycące danie, do których potrzebujesz jedynie kilku składników.
Makaron w sosie cebulowym (zdj. ilustracyjne)
enzodebernardo/iStock

Ten makaron to dowód na to, jak z prostych składników przygotować wyborne danie, które na stałe może zagościć w domowym menu. Kilka produktów, 20 minut i można wyczarować obiad, którym naje się cała rodzina. Jeśli lubisz cebulę, to zapewniamy, że ten przepis bije na głowę bolognese czy carbonarę.

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Makaron w sosie cebulowym. Lista potrzebnych składników

Smak tego dania tkwi w jego prostocie. Potrzebne produkty są tanie i ogólnodostępne

  • 200 g makaronu (najlepiej penne),
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 duże cebule,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 100 ml bulionu,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • przyprawy: sól, pieprz, płatki chili, oregano,
  • 1/3 szklanki startego parmezanu. 

Sos cebulowy do makaronu. Przepis krok po kroku

Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu. Pod koniec gotowania makaronu, odlej z garnka pół szklanki wody. Będzie ci później potrzebna. Następnie cebulę kroimy na drobną kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Smażymy na małym ogniu i szklimy cebulę przez ok. 15 minut, aż będzie miękka i złocista. Jest to kluczowy moment i należy pamiętać o 2 elementach

  1. Unikaj wysokiej temperatury, bo cebula zrobi się gorzka. 
  2. Mieszaj co chwilę cebulę, aby nie przywarła do patelni i usmażyła się równomiernie. 

Jeśli chcesz, by była bardziej słodka, można do niej dodać odrobinę cukru. Po tym czasie dodajemy na patelnię koncentrat pomidorowy, bulion i śmietanę. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. Powstały sos przyprawiamy wedle uznania, a na koniec dorzucamy parmezan, żeby nieco zgęstniał. 

Do sosu dokładamy ugotowany makaron i trochę odlanej wody po jego gotowaniu. Mieszamy całość na małym ogniu do zredukowania sosu. Danie przekładamy na talerz. Opcjonalnie przed podaniem można jeszcze posypać je odrobiną parmezanu. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: