Knedle to popularna potrawa kuchni słowackiej i czeskiej, która wiele lat temu zawitała również i na polskie stoły. Od tego momentu Polacy znaleźli wiele sposobów na przygotowanie tego mącznego dania. Jednym zasmakowała wersja wytrawna, innym z kolei - słodka. Knedle z owocami to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad. Poniżej przedstawiamy prosty przepis, z którym poradzi sobie absolutnie każdy smakosz.
Choć knedle mogą być wypełnione zarówno morelami, śliwkami, jagodami, jak i malinami, wielu upodobało sobie wyjątkowy smak ziemniaczanych pierogów z truskawkami. Trudno się dziwić, połączenie słodyczy owocu ze smakiem tradycyjnego ziemniaka stanowi nie lada gratkę. A jak się sami wkrótce przekonacie - gotowanie knedli jest szybkie, proste i przyjemne.
Składniki:
Zacznij od obrania i ugotowania ziemniaków w lekko osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie, odcedź je i pozostaw do ostudzenia. W kolejnym kroku przeciśnij je przez praskę i wrzuć do miski. Dodaj mąkę, rozbite jajka, cukier oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj jednolite, gładkie ciasto w kształcie wałka.
Odkrawaj niewielkie fragmenty ciasta i formuj na dłoni cienkie placuszki, w których następnie umieścisz pokrojone truskawki bez szypułek. Zlepiaj ich brzegi tak jak w przypadku zwykłych pierogów. Twoje knedle mogą być bardziej kuliste lub podłużne w zależności od tego, jak je uformujesz. Kiedy wszystkie będą już sklejone i wypełnione nadzieniem, umieść je we wrzącej wodzie i gotuj przez kilka minut, do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
Końcowy etap możesz przygotować według własnej preferencji. Odcedzone knedle możesz lekko podsmażyć na patelni z masłem i bułką tartą lub polać gęstą śmietanką z odrobiną cukru. Gotowe danie możesz też posypać cynamonem lub zjeść ze skyrem czy jogurtem naturalnym. Knedle z truskawkami będą smakować w każdym wariancie. Smacznego!
Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl