Pyszne i miękkie knedle z truskawkami. Idealny obiad na leniwe, letnie popołudnia

Klasyczne knedle to danie, które wielu z nas pamięta jeszcze z dzieciństwa. Choć zwykle nadziewa się je grzybami, mięsem lub serem, to smakują równie dobrze w wersji na słodko, czyli z owocami. Jako że sezon na truskawki trwa właśnie w najlepsze, to przychodzimy dziś z propozycją na smakowity, wakacyjny obiad. Knedle z truskawkami to prawdziwy hit tego lata!

Knedle to popularna potrawa kuchni słowackiej i czeskiej, która wiele lat temu zawitała również i na polskie stoły. Od tego momentu Polacy znaleźli wiele sposobów na przygotowanie tego mącznego dania. Jednym zasmakowała wersja wytrawna, innym z kolei - słodka. Knedle z owocami to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad. Poniżej przedstawiamy prosty przepis, z którym poradzi sobie absolutnie każdy smakosz. 

Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych

Domowe knedle z truskawkami, którym trudno się oprzeć

Choć knedle mogą być wypełnione zarówno morelami, śliwkami, jagodami, jak i malinami, wielu upodobało sobie wyjątkowy smak ziemniaczanych pierogów z truskawkami. Trudno się dziwić, połączenie słodyczy owocu ze smakiem tradycyjnego ziemniaka stanowi nie lada gratkę. A jak się sami wkrótce przekonacie - gotowanie knedli jest szybkie, proste i przyjemne.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 350 g truskawek,
  • 300 g mąki,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.

Sposób wykonania

Zacznij od obrania i ugotowania ziemniaków w lekko osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie, odcedź je i pozostaw do ostudzenia. W kolejnym kroku przeciśnij je przez praskę i wrzuć do miski. Dodaj mąkę, rozbite jajka, cukier oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj jednolite, gładkie ciasto w kształcie wałka. 

Odkrawaj niewielkie fragmenty ciasta i formuj na dłoni cienkie placuszki, w których następnie umieścisz pokrojone truskawki bez szypułek. Zlepiaj ich brzegi tak jak w przypadku zwykłych pierogów. Twoje knedle mogą być bardziej kuliste lub podłużne w zależności od tego, jak je uformujesz. Kiedy wszystkie będą już sklejone i wypełnione nadzieniem, umieść je we wrzącej wodzie i gotuj przez kilka minut, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. 

Końcowy etap możesz przygotować według własnej preferencji. Odcedzone knedle możesz lekko podsmażyć na patelni z masłem i bułką tartą lub polać gęstą śmietanką z odrobiną cukru. Gotowe danie możesz też posypać cynamonem lub zjeść ze skyrem czy jogurtem naturalnym. Knedle z truskawkami będą smakować w każdym wariancie. Smacznego!

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o: