Klarowna zupa pomidorowa to hit tego sezonu. Pyszna i aromatyczna, a sekret tkwi w metodzie wykonania

Klarowna zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów zyskuje coraz większą popularność. Nic w tym dziwnego, biorąc pod uwagę, że jej smak jest równie wyśmienity jak w przypadku tradycyjnej pomidorówki. Wersja przezroczysta wyglądem przypomina nieco rosół, jednak jest to zupełnie inna zupa. Pyszna, delikatna, nietłusta - czego chcieć więcej? Sprawdźcie, jak przygotować to wyjątkowe danie!

Przychodzi taki moment w życiu każdego, kiedy inspiracje kulinarne się wyczerpują. Nikt z domowników nie ma ochoty na kolejny tydzień z rosołem czy klasyczną pomidorową, nieważne jak pyszne by były. Przychodzimy więc z propozycją zupy, jakiej zapewne jeszcze nie mieliście okazji skosztować. Klarowna zupa pomidorowa to najnowszy kulinarny hit, musisz ją wypróbować!

Zobacz wideo Pomidorowa zapiekanka z zupek chińskich, pieczona w puszce po pomidorach

Klarowna zupa pomidorowa. Równie pyszna i aromatyczna 

Nasza wersja klarownej pomidorówki jest warzywna, dlatego świetnie nadaje się do jadłospisu zwłaszcza w diecie wegetariańskiej. Wywar z poniższej receptury idealnie sprawdzi się jako lekki, smaczny obiad, w sam raz na letnie dni. Kiedy już upichcisz zupę, możesz ją od razu podać do stołu lub przelać do formy od kostek lodu i zamrozić. W ten sposób będziesz mieć gotowy bulion domowej roboty do wykorzystania w każdej chwili.

Składniki:

  • 5 średniej wielkości pomidorów,
  • kilkanaście kostek lodu,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka (będą ci potrzebne tylko białka),
  • natka pietruszki,
  • dwie łyżeczki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Zupa pomidorowa wyglądająca jak rosół? Sposób wykonania

Zacznij od umycia pomidorów. Pokrój je, pozbywając się wcześniej zielonych ogonków. Zmiksuj warzywa w blenderze i odstaw na bok. Do garnka wlej oliwę z oliwek i podgrzej ją na małym ogniu. Pokrój cebulę oraz czosnek, a następnie wrzuć je do gotującego się tłuszczu. Wszystko delikatnie podsmaż, a kiedy zauważysz, że warzywa się zeszkliły, dodaj również masę ze zmiksowanych pomidorów. Gotuj do momentu wrzenia. 

Kiedy masa będzie już w pełni zagotowana, przelej ją przez sitko do innego garnka i ponownie zagotuj. Uszykuj małą miskę, do której wbijesz białka z jajek. Posiekaj drobno pietruszkę i dodaj ją do naczynia. Następnie dodaj kostki lodu oraz pieprz, sól i ewentualnie inne przyprawy, które ci smakują np. lubczyk, ziele angielskie, bazylię.

Zamieszaj wszystkie składniki, a w dalszej kolejności wrzuć całą zawartość miski do przecedzonej zupy. Gotuj na średnim ogniu, aż lód stopnieje, nie przestając mieszać. Ściętego białka możesz się w tym momencie pozbyć. Cały wywar przecedź po raz kolejny, tym razem nie przez sitko, a przez materiałową ścierkę lub cienki ręcznik. Uzyskana w ten sposób zupa powinna być przezroczysta, lekko żółtawa.

Powstała porcja powinna wystarczyć dla dwóch osób, jeśli więc chcesz przygotować obiad dla całej rodziny, po prostu zwiększ proporcje składników. Klarowną zupę pomidorową możesz zjeść z makaronem, ryżem lub jako rozgrzewający i sycący bulion. Smacznego!

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.