Wyśmienity gulasz, który zrobisz w 30 minut. Zrezygnuj z popularnego składnika, ta wersja cię zaskoczy

Miesiące wakacyjne sprzyjają przygotowywaniu posiłków z warzyw sezonowych. Przychodzimy więc dziś z propozycją niezwykle aromatycznego i sycącego dania, jakim jest gulasz warzywny. Zdrowy i pożywny, a co najważniejsze - szybki do upichcenia! Nikomu w końcu nie widzi się w upalną pogodę gotować długimi godzinami. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis!

Jednogarnkowe dania zyskują coraz większą popularność. Szczególnie upodobali sobie tę metodę gotowania ci, którzy na co dzień są zabiegani lub po prostu nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Nasza wersja gulaszu z warzyw nie powinna ci zająć więcej niż pół godziny. Co więcej, danie będzie tak smaczne, że zjesz je w jeszcze krótszym czasie. 

Zobacz wideo

Gulasz z warzyw. Prosty przepis dla każdego

Gulasz w tradycyjnej wersji zakłada wykorzystanie mięsa wieprzowego lub wołowego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przygotować je w wersji wegetariańskiej. Poniższa receptura sprawdzi się u osób, które starają się nie jeść mięsa lub zwyczajnie w świecie chciałyby urozmaicić swoją dietę o różnorodne warzywa. Ten przepis to istna bomba witaminowa, otulona intensywnym smakiem i aromatem przypraw

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy (np. z puszki),
  • cebula,
  • 2 papryki,
  • 3 pomidory obrane ze skórki,
  • cukinia,
  • 4 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • bakłażan,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • łyżeczka papryki wędzonej,
  • łyżeczka papryki chili,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki mielonego kminu,
  • pół łyżeczki cząbru,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia.

Sycący i aromatyczny gulasz warzywny. Sposób przygotowania

Zacznij od pokrojenia papryk i pozbawienia ich gniazd nasiennych. Pokrój drobno również cebulę, marchewkę, cukinię i bakłażana. Duży garnek postaw na ogniu i rozgrzej w nim olej lub oliwę. Wrzuć wszystkie przyprawy i smaż chwilę, mieszając. Dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kolejne kilka minut. Następnie wrzuć paprykę, bakłażana i cukinię. Podsmażaj przez około pięć minut.

Dodaj pomidory i zalej wszystko 100 ml wody. Dodaj do niej soli i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec wrzuć jeszcze odsączoną ciecierzycę i zamieszaj. Kiedy gulasz zacznie bulgotać, możesz zdjąć garnek z ognia. Teraz wystarczy tylko przełożyć danie na talerze i gotowe! Dla efektów wizualnych możesz je obsypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o: