Jednogarnkowe dania zyskują coraz większą popularność. Szczególnie upodobali sobie tę metodę gotowania ci, którzy na co dzień są zabiegani lub po prostu nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Nasza wersja gulaszu z warzyw nie powinna ci zająć więcej niż pół godziny. Co więcej, danie będzie tak smaczne, że zjesz je w jeszcze krótszym czasie.
Gulasz w tradycyjnej wersji zakłada wykorzystanie mięsa wieprzowego lub wołowego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przygotować je w wersji wegetariańskiej. Poniższa receptura sprawdzi się u osób, które starają się nie jeść mięsa lub zwyczajnie w świecie chciałyby urozmaicić swoją dietę o różnorodne warzywa. Ten przepis to istna bomba witaminowa, otulona intensywnym smakiem i aromatem przypraw.
Składniki:
Zacznij od pokrojenia papryk i pozbawienia ich gniazd nasiennych. Pokrój drobno również cebulę, marchewkę, cukinię i bakłażana. Duży garnek postaw na ogniu i rozgrzej w nim olej lub oliwę. Wrzuć wszystkie przyprawy i smaż chwilę, mieszając. Dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kolejne kilka minut. Następnie wrzuć paprykę, bakłażana i cukinię. Podsmażaj przez około pięć minut.
Dodaj pomidory i zalej wszystko 100 ml wody. Dodaj do niej soli i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec wrzuć jeszcze odsączoną ciecierzycę i zamieszaj. Kiedy gulasz zacznie bulgotać, możesz zdjąć garnek z ognia. Teraz wystarczy tylko przełożyć danie na talerze i gotowe! Dla efektów wizualnych możesz je obsypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl