• Link został skopiowany

Wyśmienity gulasz, który zrobisz w 30 minut. Zrezygnuj z popularnego składnika, ta wersja cię zaskoczy

Miesiące wakacyjne sprzyjają przygotowywaniu posiłków z warzyw sezonowych. Przychodzimy więc dziś z propozycją niezwykle aromatycznego i sycącego dania, jakim jest gulasz warzywny. Zdrowy i pożywny, a co najważniejsze - szybki do upichcenia! Nikomu w końcu nie widzi się w upalną pogodę gotować długimi godzinami. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis!
Gulasz warzywny
robert6666 / Getty Images/iStockphoto

Jednogarnkowe dania zyskują coraz większą popularność. Szczególnie upodobali sobie tę metodę gotowania ci, którzy na co dzień są zabiegani lub po prostu nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Nasza wersja gulaszu z warzyw nie powinna ci zająć więcej niż pół godziny. Co więcej, danie będzie tak smaczne, że zjesz je w jeszcze krótszym czasie. 

Zobacz wideo

Gulasz z warzyw. Prosty przepis dla każdego

Gulasz w tradycyjnej wersji zakłada wykorzystanie mięsa wieprzowego lub wołowego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przygotować je w wersji wegetariańskiej. Poniższa receptura sprawdzi się u osób, które starają się nie jeść mięsa lub zwyczajnie w świecie chciałyby urozmaicić swoją dietę o różnorodne warzywa. Ten przepis to istna bomba witaminowa, otulona intensywnym smakiem i aromatem przypraw

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy (np. z puszki),
  • cebula,
  • 2 papryki,
  • 3 pomidory obrane ze skórki,
  • cukinia,
  • 4 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • bakłażan,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • łyżeczka papryki wędzonej,
  • łyżeczka papryki chili,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki mielonego kminu,
  • pół łyżeczki cząbru,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia.

Sycący i aromatyczny gulasz warzywny. Sposób przygotowania

Zacznij od pokrojenia papryk i pozbawienia ich gniazd nasiennych. Pokrój drobno również cebulę, marchewkę, cukinię i bakłażana. Duży garnek postaw na ogniu i rozgrzej w nim olej lub oliwę. Wrzuć wszystkie przyprawy i smaż chwilę, mieszając. Dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kolejne kilka minut. Następnie wrzuć paprykę, bakłażana i cukinię. Podsmażaj przez około pięć minut.

Dodaj pomidory i zalej wszystko 100 ml wody. Dodaj do niej soli i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec wrzuć jeszcze odsączoną ciecierzycę i zamieszaj. Kiedy gulasz zacznie bulgotać, możesz zdjąć garnek z ognia. Teraz wystarczy tylko przełożyć danie na talerze i gotowe! Dla efektów wizualnych możesz je obsypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o: