Yerba mate do niedawna pozostawała nieznana dla większości Polaków, ale okazuje się, że trend ten się zmienia. Według badań z 2017 roku odnośnie do eksportu herbaty z Argentyny, znajdujemy się w czołówce krajów europejskich, do których trafia jej największa ilość. Choć daleko za Niemcami, którzy importują ponad 26 tysięcy kilogramów rocznie, Polska z wynikiem 550 kilogramów rocznie plasuje się na siódmym miejscu pomiędzy europejskimi państwami.
Czy yerba mate może wyprzeć kawę? Skąd to zainteresowanie egzotycznym naparem? Wiele osób skłania się w stronę yerba mate z racji jej właściwości pobudzających. Ma tę przewagę nad kawą, że kofeina w niej zawarta wydziela się stopniowo jeszcze przez kilka godzin po jej wypiciu. W przypadku kawy natomiast po jej wypiciu następuje gwałtowny skok energii, który równie szybko opada. Dodatkowym plusem dla osób, które nie przepadają za kawą, a piją ją wyłącznie po to, by się pobudzić, jest też oczywiście łagodniejszy smak naparu.
Yerba mate to mieszanka suszonych liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego, rośliny, która (jak sama nazwa wskazuje) rośnie na terenie Paragwaju oraz innych krajów Ameryki Południowej, a także niektórych regionów bliskowschodnich.
Historia jej popularności sięga kilku wieków wstecz, choć wcześniej spożywano ją w nieco innej formie - najczęściej poprzez przeżuwanie liści. W XVII wieku odkryli ją misjonarze jezuiccy, którzy odwiedzili plemię Guarani. Zauważyli, że chętnie zrywają liście ostrokrzewu i je żują. Okazało się, że mają one właściwości pobudzające, orzeźwiające i likwidujące uczucie głodu. Misjonarze szybko rozpropagowali spożycie yerba mate w Europie.
Nazwa herbaty prawdopodobnie powstała przez przekształcenie słowa herba (z łaciny: ziele) i mati (z języka keczua: tykwa, czyli roślina, w której owocach parzyło się ziele). Pije się ją ze specjalnych pękatych naczyń, tak zwanych guampa lub mate, poprzez słomkę (bombillę) z wewnętrzną siateczką, która zatrzymuje fusy.
Okazuje się, że yerba mate nadaje się nie tylko do picia solo. Wiele osób przyrządza na jej bazie koktajle, desery a nawet pełnoprawne dania obiadowe. Do zaparzonej herbaty pozbawionej fusów wystarczy dodać kilka składników, by powstał znakomity napój, na przykład orzeźwiający koktajl z jarmużem.
Koktajl z yerba mate, jarmużem, pomarańczą i natką pietruszki
Składniki:
Sposób przygotowania:
Możecie też spróbować innych wersji koktajlu z yerba mate. Poniżej nasze propozycje. Wodę wystarczy zastąpić naparem.
Zupa z yerba mate, kurczaka i kolendry
Składniki:
Sposób przygotowania:
Co prawda długotrwałe gotowanie yerba mate może pozbawić ją właściwości pobudzających, ale zachowa jej wyjątkowy smak. Delikatna goryczka dodaje potrawom ciekawej głębi.
Zobacz również:
TU ZNAJDZIE SIĘ REKLAMA